Ο πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων, Ηρακλής Ρεράκης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο χαρακτήρισε παράνομη την ενέργεια της Πανελλήνιας Ένωσης να ζητήσει από εκπαιδευτικούς να μην διδάσκουν τα αναλυτικά προγράμματα των Θρησκευτικών.

«Το λεει το ΣτΕ όπου καταφύγαμε γιατί είχαμε διαφορές με το υπουργείο. Το ΣτΕ είπε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι για μαθητές γιατί διακατέχεται από αντισυνταγματικότητα, δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμά μας είναι παράνομο και δεύτερον ότι ασκεί προσηλυτισμό στους μαθητές και μάλιστα στους μικρούς μαθητές που είναι βαρύτατο έγκλημα.

Καλούμε σε αντίσταση τους συναδέλφους μας γιατί το πρόγραμμα του κ. Γαβρόγλου είναι ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα το οποίο ακυρώθηκε από το ΣτΕ του κ.Φίλη. Ο κ. Γαβρόγλου γνωρίζοντας ότι θα ακυρωθεί το πρόγραμμα Φίλη άλλαξε το ΦΕΚ από πάνω και άλλαξε την υπογραφή, αντί Φίλης έβαλε Γαβρόγλου. Ο κ. Γαβρόγλου έπρεπε να κάτσει και να συζητήσει το θέμα μαζί μας, έπρεπε να ενεργήσει ταχύτατα δηλαδή να συμμορφωθεί γιατί αυτό λεει το ΣτΕ. Θα πρέπει να καταλάβει ο κ. Γαβρόγλου ότι εμείς δεν είμαστε παθητικά όργανα έτσι ώστε να εκτελούμε εντολές, είμαστε άνθρωποι ελεύθεροι και αυτό που κανουμε είναι μέσα στο πλαίσιο της ελευθερίας τη χριστιανική αγωγή επομένως πως έρχεται να μας πει ότι κάτι το οποίο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό στην ουσία του θα πρέπει να το εφαρμόσουμε. Ο εκπαιδευτικός είναι υπάλληλος του κράτους και σύμφωνα με τη νομοθεσία έχει δικαίωμα όταν διαπιστώσει ότι κάνει είναι αντισυνταγματικό να μη το εκτελέσει. Δεν υποχρεώνω κανέναν ούτε εγώ ούτε το ΔΣ εμείς απλώς προτείνουμε. Ενημερώνουμε τι ακριβώς συμβαίνει και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό τι δικαιώματα έχει και τι δυνατότητες έχει ο εκπαιδευτικός από εκεί και πέρα ο εκπαιδευτικός είναι εκείνος που αναλαμβάνει να το κάνει.»

Ερωτηθείς ποια είναι η ουσία της διαφωνίας: «Εμείς θέλουμε να διδάσκεται στα ορθόδοξα παιδιά το ορθόδοξο μάθημα, όπως στα παιδιά των Εβραίων, στα παιδιά των Μουσουλμάνων, στα παιδιά των Ρωμαιοκαθολικών και των Προτεσταντών διδάσκεται το δικό τους μάθημα. Από πλευράς συνταγματικού δικαίου αυτό λέγεται ισονομία, αυτό δεν μας το δίνει το υπουργείο Παιδείας λεει τα παιδιά των ορθοδόξων θα διδάσκονται ένα πολύθρησκειακό μάθημα. Εμείς πιστεύουμε ότι όταν καλλιεργείται η πολυθρησκειακή συνείδηση στο παιδί τότε αλλάζει το τοπίο του πολιτισμού, αλλάζει το τοπίο της ταυτότητάς του. Εμεις για την ορθόδοξη ταυτότητα παλεύουμε. Τι λέτε ο κ. Φίλης, ο κ. Γαβρόγλου έχουν δικαίωμα να ξεβαφτίσουν τα παιδιά του ελληνικού λαού αφού υπάρχει διεθνές δίκαιο που λεει ότι όλα τα παιδιά δικαιούται ο γονέας για αυτά τα παιδιά να προσδιορίζει αυτός το θρήσκευμά τους γιατί κόβει το δικαίωμα αυτό ο κ.Φίλης και ο κ. Γαβρόγλου;»