Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η ΕΜΥ προχώρησε σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου που ανακοίνωσε το Σάββατο.

Όπως τονίζει η ΕΜΥ:
Σήμερα Κυριακή:

Βροχές κατά τόπου ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ αρχικά στην ανατολική Στερεά και αργότερα στην Εύβοια και τη Θεσσαλία.

Στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Στην Κεντρική Μακεδονία, κυρίως στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα φαινόμενα βαθμιαία προς το βράδυ θα ενταθούν.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 Μποφόρ θα πνέουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Αύριο Δευτέρα:

Βροχές πρόσκαιρα ισχυρές θα σημειωθούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ τα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο.

Εύβοια και Φθιώτιδα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας
Στην Εύβοια και ειδικότερα στο Μαντούδι εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την καταρρακτώδη βροχή και τους θυελλώδεις ανέμους, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν σε Θεολόγο και Μαλεσίνα.

Τρία άτομα αγνοούνται στο Μαντούδι.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα η κακοκαιρία βρίσκεται πάνω από την Εύβοια, τις Σποράδες και τη Θεσσαλία, και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Στο Μαντουδι, το οποίο έχει αποκλειστεί λόγω κατολισθήσεων, αγνοείται από χθες το βράδυ ένα ζευγάρι 67 και 58 ετών. Το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό υπερχείλισε και πλημμύρισε δρόμους, σπίτια και μαγαζιά και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες για να προστατευθούν.

Επίσης ένας 26χρονος αγνοείται από χθες στο Μαντούδι, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο 26χρονος ήταν στην περιοχή με την 24χρονη φίλη του. Σύμφωνα με την ΕΡΤ το αυτοκίνητό τους ακινητοποιήθηκε στα νερά. Η 24χρονη έμεινε για ώρες στο σημείο και κρατιόταν από ένα δέντρο. Για τον 26χρονο δεν υπάρχει κανένα νεότερο στοιχείο και αγνοείται.

Το Μαντούδι έχει αποκλειστεί, καθώς λόγω κατολισθήσεων έκλεισαν και οι δύο είσοδοί του, ενώ ο ποταμός Κηρέας πέρασε μέσα από τους δρόμους, με αποτέλεσμα σπίτια και επιχειρήσεις να πλημμυρίσουν, άνθρωποι να ανεβαίνουν στις ταράτσες για να προστατευθούν, οδηγοί να εγκλωβίζονται και αυτοκίνητα να παρασύρονται.

Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.

Aνάλογη εικόνα και στο νότιο άκρο του νομού Φθιώτιδας, στην περιοχή από τον Θεολόγο έως τον Αγιο Κωνσταντίνο, αλλά και στη Αταλάντη.

Στην Πελοπόννησο, η επόμενη μέρα από το πέρασμα του κυκλώνα αποκαλύπτει σοβαρές ζημιές και πολλά προβλήματα σε Κιάτο, Βέλο και Ξυλόκαστρο Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας.