Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας "δείχνει" για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, με πρόταση του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο εισαγγελέας εφετών, Στέλιος Κωσταρέλος. Η πρόταση του κ. Κωσταρέλου αφορά το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, κατηγορία που συνδέεται με τις καταγγελίες σε βάρος του, ότι προέβη σε διόγκωση του ελλείμματος το 2009 με αποτέλεσμα να ειςέλθει η χώρα σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και δανεισμό τα λεγόμενα μνημόνια.Ο εισαγγελέας εφετών Στ.Κωσταρέλος, με πρόταση του προς το Συμβούλιο Εφετών υποστηρίζει ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης αποδεχόμενος τα καταγγελόμενα περί διογκώσεως του ελλείμματος από τα τότε μέλη της Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαο Λογοθέτη.

Ο εισαγγελικός λειτουργός εμμένει στη θέση του περί παραπομπής Γεωργίου υιοθετώντας τις καταγγελίες Γεωργαντά- Λογοθέτη ενώ δεν προέβη, όπως σημειώνει ο συνήγορος του Ανδρέα Γεωργίου, Κων. Παπαδιαμάντης, σε εξέταση ως μαρτύρων ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς η μεθοδολογία προσμέτρησης και του επίμαχου ελλείμματος του 2009 γίνεται σε τήρηση ευρωπαϊκών όρων.

Σημειώνεται ότι στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Αρχής (Eurostat) με το οποίο βεβαιώνεται ότι έχει εγκριθεί από αυτήν ο υπολογισμός του ελλείμματος για το 2009 που έγινε με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ έως και σήμερα.

Επιπλέον, από την πλευρά της υπεράσπισης του Α.Γεωργίου επισημαίνεται ότι το ύψος του ελλείμματος του 2009 έχει αποδεχθεί και η κυβέρνηση καθώς με βάση αυτό έχουν ήδη υπογραφεί με τους εταίρους τρείς δανειακές συμβάσεις και έχει χρηματοδοτηθεί η χώρα μα δεκάδες εκατομμύρια.

Τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο Εφετών. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν εκδοθεί δύο απαλλακτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών και δύο αναιρέσεις από τον Αρειο Πάγο.