«Ουτοπικό στόχο» θεωρεί το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου την «πλήρη εξαφάνιση οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς στο ακαδημαϊκό περιβάλλον». Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το πόρισμα συνέταξε 12μελής Επιτροπή με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.

Στο πόρισμα γίνονται συστάσεις για την επέμβαση της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους: «Ακραίες επιλογές, αφενός της διαρκούς και χωρίς σοβαρό λόγο επέμβασης της δημόσιας δύναμης, αφετέρου της παντελούς απουσίας της, προφανώς θα πολλαπλασίαζαν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες» υποστηρίζεται.

Για το άσυλο το πόρισμα αναφέρει ότι «ένας ρυθμιστικός αυτών των επεμβάσεων θεσμός, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, μπορεί να είναι αποτελεσματικός». Το πόρισμα αντιπροτείνει να διαμορφωθούν κριτήρια για την επέμβαση της αστυνομίας που θα διευκολύνουν τα πρυτανικά τους συμβούλια να λύνουν τα προβλήματα παραβατικότητας στο εσωτερικό τους.

Για το θέμα των ναρκωτικών και των τοξικομανών το πόρισμα Παρασκευόπουλου προτείνει την ένταξη υποχρεωτικού μαθήματος «των εξαρτήσεων στα Τμήματα της Ιατρικής, Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Παιδαγωγικών, Κοινωνιολογίας, Νομικής στο πρόγραμμα σπουδών τους, ώστε να οι απόφοιτοί τους να έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση όπως γίνεται αντίστοιχα στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο.

Επίσης, κρίνεται σημαντική η εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα, με την ανάπτυξη συνθετικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Προτείνει επίσης την απομάκρυνση των ΑΤΜ από τα ΑΕΙ ως μέτρο για την αποφυγή των ληστειών, αλλά και τη δημιουργία χώρων αναψυχής για τους πρόσκαιρους καταληψίες. Μάλιστα στους εν λόγω χώρους θα πρέπει να διενεργούνται και φορολογικοί έλεγχοι.

Για τις φθορές περιουσίας, την άσκηση ψυχολογικής βίας ή εκφοβισμού καθηγητών, η Επιτροπή προτείνει να καταρτιστεί η διοίκηση του ΑΕΙ σε ήπια διαχείριση κρίσεων μέσω διαπραγμάτευσης και διαμεσολάβησης.