Το δρόμο για τη Βουλή πήραν δύο δικογραφίες που αφορούν τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας των Κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη, Γιάννο Παπαντωνίου και τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων επί ημερών του!

Αυτή τη φορά οι δύο δικογραφίες διαβιβάζονται στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και όχι εκείνο της απιστίας το οποίο με βάση τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών έχει κριθεί στο παρελθόν πως είναι παραγεγραμμένο. Η διαβίβαση των δικογραφιών στη Βουλ ή ήρθε με αφορμή νεώτερα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια των Ελλήνων δικαστών από την Ελβετία και την Κύπρο για κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και υπεράκτιες εταιρίες αλλά και στοιχεία που προκύπτουν από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την πώληση του πολυτελούς εξοχικού του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου στη Σύρο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Βουλή καλείται να ερευνήσει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας όσο αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου και να αποφανθεί, με βάση το νόμο αν η πράξη που αποδίδεται τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, οπότε είναι και αυτή παραγεγραμμένη όπως και η απιστία, ή αν τελέστηκε επ ΄αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων , οπότε με βάση και την πρακτική που ακολουθήθηκε στην υπόθεση της Novartis , το αδίκημα παραμένει ενεργό. Σε αυτήν την περίπτωση, η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στην τακτική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμαναίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου , προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη και αν κρίνουν ότι συντρέχει λόγος να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην Υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για το αδίκημα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου, έχουν κληθεί να αποαλογηθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ), με βασικό αδίκημα αυτό της απιστίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι δύο ανακριτές το οποίο αφορά δύο δικογραφίες για εξοπλιστικά προγράμματα και αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες , το ποσό της νομιμοποίησης ανέρεχεται σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ,ενώ κατά την κατηγορία η εκτιμώμενη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την κατηγορία ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος από την αρχή της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε παράνομες δραστηριότητες , φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαραισμών και υπολογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν για λογαριασμό του εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα , οι οποίες απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις του αυτές.

Οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην Υπουργός για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών είναι 7 και αφορούν στιος ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank. Από αυτούς τους λογαριασμούς – κατά την κατηγορία πάντα - χρησιμοποήθηκαν 35 υπολογοριασμοί δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων , με μοναδικό σκοπό να χάνεται κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού πσοού. Ωστόσο, κατά την πορεία των σύνθετων αυτών κινήσεων διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς , στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και τελικώς ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο ότι μέρος των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί σε 200 ουγγιές χρυσού και 600 ουγγιές ασημιού.