Επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης με την οποία αποφασίστηκε η έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως Mr Bitcoin, στη Ρωσία, ωστόσο όπως όλα δείχνουν το που θα εκδοθεί τελικά ο Βίνικ θα αποφασιστεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Ήδη με προηγούμενη απόφαση του Αρείου Πάγου έχει αποφασιστεί η έκδοση του στις ΗΠΑ ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου συζητείται ένα ακόμη αίτημα, αυτή τη φορά από την Γαλλία, για την έκδοση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του Αλεξάντερ Βίνικ και από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Αντικείμενο της ποινικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν τελέστηκαν αδικήματα και στην Ελλάδα, μέσω Διαδικτύου, ανάλογα όσων των κατηγορούν και τον εκζητούν από ΗΠΑ, Γαλλία κλπ.

Όσο αφορά τη Ρωσία, ο Mr Bitcoin, ο οποίος εκζητείται για το αδίκημα της απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο εκζητούμενος δήλωσε ενώπιον του συμβουλίου του Αρείου Πάγου ότι επιθυμεί την έκδοσή του στην Ρωσία και πως ό,τι έχει να πει θα το αναφέρει ενώπιον της Ρωσικής δικαιοσύνης.

Ο συνήγορος του εκζητουμένου κ. Ηλίας Σπυρλιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι «με την σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει μία δυνατότητα παραπάνω να χρησιμοποιήσει, ώστε να αποφασίσει την έκδοση του Βίνικ στην Ρωσία, η οποία άλλωστε είναι και η χώρα καταγωγής του»