Ενημέρωση των κατοίκων στο Μάτι για την πορεία των υλοποίησης των έργων αποκατάστασης, τα επιδόματα και όλα τα ζητήματα αρωγής έγινε από κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Στη συνάντηση που συντονίστηκε από τον κ Σπίρτζη πήραν μέρος πολλοί κάτοικοι και φορείς της περιοχής οι οποίοι έθεσαν ερωτήσεις στους υπουργούς και πήραν απαντήσεις και διευκρινίσεις για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση των μέτρων αρωγής.

Οι υπουργοί άκουσαν τις διαμαρτυρίες των πυρόπληκτων, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη δεν έχουν λάβει το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ, αλλά προσπάθησαν να τους καθησυχάσουν, να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης για τις καθυστερήσεις στους Δήμους.

Συγκεκριμένα, την ώρα που οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για τη γραφειοκρατία, καθώς πρέπει να πηγαίνουν αυτοπροσώπως στην εφορία για να κάνουν τις δηλώσεις απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ή επειδή υπάρχει ακόμη πρόβλημα με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στους δημόσιους χώρους- ειδικά στον Δήμο Μαραθώνα-, ή για το γεγονός ότι δεν έχουν πάρει ακόμη το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ, το κλιμάκιο των υπουργών τόνιζε από την πλευρά του, ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα τοξικά από την πυρκαγιά, ούτε έχει παρατηρηθεί μόλυνση στη θάλασσα…

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση με τα επιδόματα, ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για «σύγχυση, γιατί πραγματικά οι παροχές που προβλέπονται για τους πληγέντες είναι πολλές». Σημείωσε ότι το πρώτο που είχε προβλεφθεί και δεν υπήρχε στο παρελθόν σε άλλες φυσικές καταστροφές, με εξαίρεση τις πλημμύρες στη Μάνδρα, ήταν ένα έκτακτο βοήθημα 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση και τόνισε ότι αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν δοθεί και κάποιοι που δεν το έχουν λάβει είναι επειδή κάποια στοιχεία τους στο Ε1, στο Ε2 ή στο Ε9 δεν είναι συμπληρωμένα ή υπάρχουν συνιδιοκτήτες.

Κατά τα άλλα, ο κ. Σπίρτζης κάλεσε όποιον θέλει, να συγκρίνει μια φυσική καταστροφή του παρελθόντος, «ακόμη και των δικών μας κυβερνήσεων και να τη συγκρίνουμε με την ταχύτητα και τον τρόπο που έχουμε λειτουργήσει στη συγκεκριμένη καταστροφή. Θέλαμε κατ’ ελάχιστο τέσσερις μήνες, όπως χρειάστηκαν τρεις μήνες στη φυσική καταστροφή, στην πλημμύρα, που είχαμε πρόσφατα. Στο παρελθόν θέλαμε επτά μήνες για να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση που οριοθετούσε την περιοχή, που προέβλεπε τον προϋπολογισμό και τώρα κάναμε μιάμιση εβδομάδα».

Και όλα αυτά με φόντο το πόρισμα της Επιτροπής Συνολάκη που έδειξε ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές.