Αρχίζει πάλι για την ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από µια µικρή καλοκαιρινή «διακοπή», ο εφιάλτης µε την ανεξέλεγκτη δράση του «Ρουβίκωνα» και άλλων αντιεξουσιαστών ή ένοπλων οργανώσεων όπως η «Επαναστατική Αυτοάµυνα» και η «Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών». Λίγες ηµέρες µετά τις επιθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία στο Μαρούσι από τον «Ρουβίκωνα», το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε, σύµφωνα µε έγγραφο που αποκαλύπτουν τα «Παραπολιτικά», µια σειρά µέτρων αστυνόµευσης σε διάφορους στόχους.

Σε αυτούς όµως δεν περιλαµβανόταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο επιτέθηκε την Πέµπτη το µεσηµέρι ο «Ρουβίκωνας», µε τους αντιεξουσιαστές να ακινητοποιούν τον αστυνοµικό φρουρό φωνάζοντας «µην κουνηθείς», γελοιοποιώντας ουσιαστικά και καταργώντας τα µέτρα ασφαλείας της Αστυνοµίας. Ανάµεσα στις εγκαταστάσεις για τις οποίες η ηγεσία της Αστυνοµίας ζητάει αυξηµένη επιφυλακή από αστυνοµικούς είναι το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, όπου τον Νοέµβριο του 2017 είχε γίνει το γνωστό «φιάσκο» µε την ανεµπόδιστη εισβολή 20 µελών του «Ρουβίκωνα». Επιπρόσθετο σενάριο τεράστιας ανησυχίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι να υπάρξει επίθεση µεγάλου βεληνεκούς σε αµερικανικούς και ισραηλινούς στόχους µε αφορµή το παλαιστινιακό πρόβληµα.

Συγκεκριµένα, στις 31 Αυγούστου το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε αυξηµένα µέτρα προστασίας για δέκα αρχικά στόχους, που επιλέχθηκαν εξαιτίας της τραγωδίας που καταγράφηκε την 23η Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, του Μεσανατολικού, αλλά και εκτιµήσεων από συσχετισµό µε παλαιότερες επιθέσεις του «Ρουβίκωνα». ∆ύο από τα κτίρια στα οποία αποφασίζεται η λήψη ειδικών µέτρων ασφαλείας είναι η Περιφέρεια Αττικής και η ∆ιεύθυνση Πολεοδοµίας Ανατολικού Τοµέα της Αθήνας. Ηδη από τις επόµενες ηµέρες της πύρινης λαίλαπας στο Μάτι, οι αρµόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν πληροφορίες ότι «κάτι ετοιµάζουν οι αναρχικοί για τη φωτιά στη Ραφήνα». Οι αστυνοµικοί είχαν παρατηρήσει ύποπτες κινήσεις γύρω από εγκαταστάσεις φορέων και υπηρεσιών όπως η Περιφέρεια, η Πυροσβεστική, ορισµένοι δήµοι κ.λπ. που έχουν άµεση σχέση µε την εκατόµβη νεκρών πριν από 45 ηµέρες. Για τον πύρινο όλεθρο στην Ανατολική Αττική υπήρξε τελικώς στις 3 Αυγούστου 2018 επίθεση από τον «Ρουβίκωνα» στα γραφεία του υπουργείου Υποδοµών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Οµως, σύµφωνα µε την ΕΛ.ΑΣ., τόσο ο «Ρουβίκωνας» όσο και ένοπλες οργανώσεις θεωρούν το θέµα της τραγωδίας στο Μάτι «ανοικτό» και εκτιµάται ότι θα επιχειρήσουν επιθέσεις µεγαλύτερου βεληνεκούς. Σηµειώνεται ότι στις 27 Νοεµβρίου 2017 υπήρξε επίθεση µε βαριοπούλες στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής για τη φονική πληµµύρα στη Μάνδρα. Ετσι οι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ότι αυτό το θέµα είναι «ανοικτό» για πολλούς αντιεξουσιαστές και µέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου θα υπάρξει «χτύπηµα». Ακόµη εκφράζονται φόβοι για επιθέσεις σε πρεσβείες, όπου είχαν υπάρξει ξανά επιθέσεις τους τελευταίους µήνες µε αφορµή το Μεταναστευτικό.

Μακρά λίστα

Στην ίδια λίστα εντάσσονται τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου οδηγούνται αντιεξουσιαστές που έχουν κατηγορηθεί για συµµετοχή σε επεισόδια, και η Ελληνοαµερικανική Ενωση (εκεί είχε γίνει εισβολή του «Ρουβίκωνα» τον Φεβρουάριο του 2018 µε αφορµή πάλι το Μεσανατολικό). Προβλέπεται επίσης φρούρηση στα γραφεία της ∆ΕΗ και της Αττικό Μετρό για το γνωστό ζήτηµα των λογαριασµών του ηλεκτρικού ρεύµατος αλλά και τις «δωρεάν µετακινήσεις» που επιζητούν µονίµως οι αναρχικοί.

Επιπλέον, ζητείται η φρούρηση των γραφείων πιστωτικού ιδρύµατος αλλά και του Πενταγώνου, για να αποφευχθεί µια ακόµη ανεξέλεγκτη εισβολή των αναρχικών. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στις 29 Αυγούστου η ΕΛ.ΑΣ. είχε ζητήσει µε άλλο έγγραφό της τη φρούρηση όλων των ισραηλινών στόχων. Στο έγγραφο αυτό ζητείται η «εντατικοποίηση στο έπακρο των µέτρων προστασίας σε εγκαταστάσεις ενδιαφέροντος Ισραήλ για την πρόληψη και αποτροπή οποιασδήποτε έκνοµης και ακτιβιστικής ενέργειας σε βάρος προσώπων και πραγµάτων». Ταυτόχρονα, υπήρχε αναφορά για µέτρα που θα πρέπει να λαµβάνονται µε ιδιαίτερη ένταση.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/9/2018