Νέα στοιχεία στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου προσθέτει η απάντηση της ΕΜΥ στον τεχνικό σύμβουλο Ανδριανό Γκουρμπάτση, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια Αττικής και όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν ενημερωθεί για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην περιοχή την ημέρες της εθνικής τραγωδίας, εν τούτοις λειτούργησε υποστιμώντας τις προειδοποιήσεις.

Μάλιστα όπως προκύπτει από τη σχετική απάντηση η ΕΜΥ, από το πρωί της 22ης Ιουλίου (μια ημέρα πριν, δηλαδή, από τη φονική πυρκαγιά) είχε ενημερώσει την Περιφέρεια και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, ότι ο βαθμός επικινδυνότητας θα είναι πολύ υψηλός και άρα θα έπρεπε να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα. Μέτρα που όπως αποδεικνύεται δεν ελήφθησαν.

Επίσης αποκαλύπτεται πως για τους γειτονικους νομούς και της περιοχές της Κινέττα όπου είχε ξεξσπάσει η μία εκ των μεγάλων πυρκαγιών της Αττικής δεν υπήρξε ανάλογη προειδοποίηση για ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες εν τούτοις μεταφέρθηκαν δυνάμεις της πυροσβεστικής από την Ανατολική Αττική και όχι από τους όμορους νομούς

Το ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε ο κ. Γκουρμπάτσης προς τον δικηγόρο των οικογενειών είναι αποκαλυπτικό:

«Το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της ΓΓΠΠ (ΚΕΠΠ), συνεπώς και το Επιχειρησιακό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΣΚΕ) και το 199 ΣΕΚΥΠΣ και το ΣΚΕΔ (όλα του ΠΣ), γνώριζαν από την 11:00 πμ της 22 Ιουλίου 2018 ότι την επομένη δηλαδή 23 Ιουλίου 2018 - ημέρα της φονικής πυρκαγιάς - τόσο για την ένταση των ανέμων ( 6- 7 μποφόρ, συνεπώς με ριπές μεγαλύτερης έντασης) που θα επικρατούσαν στην Περιφέρεια Αττικής - η μοναδική από όλες τις Περιφέρειες της Επικράτειας με αυτήν την ένταση - καθώς και την κατεύθυνση των ανέμων (Δυτική - Βορειοδυτική) και θερμοκρασία 39 βαθμού Κελσίου.

Παρά ταύτα, δεν εξέδωσε Χάρτη Επικινδυνότητας Πυρκαγιά με Κατηγορία Κινδύνου 5 (Συναγερμός) αλλά 4 και βέβαια:

α) Δεν υπήρξε πριν την πυρκαγιά της Κινέττας και πριν την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης εναέρια επιτήρηση με πτητικό μέσο, σύμφωνα με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής,

β) Έπρεπε η Ηγεσία ΠΣ να δώσει εντολή μετακίνησης πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστών από Πυροσβεστικές Υπηρεσίες άλλων Νομών ΠΕ.ΠΥ.Δ (Περιφερειών), πχ Νομό Αρκαδίας (Πελοποννήσου) κλπ και

γ) Ήταν απαγορευτικό να μετακινήσει 6 περιπολικά πυροσβεστικά οχήματα της Ανατολικής Αττικής και κυρίως τα 4 οχήματα από τον 12ο ΠΣ Αθηνών και την ΠΥ Νέας Μάκρης (δίπλα στη φονική πυρκαγιά) για να ενισχύσει τις δυνάμεις στην πυρκαγιά της Κινέττας.

δ) Να τεθεί το πυροσβεστικό προσωπικό σε μερική επιφυλακή από τις πρωινές ώρες της 23 Ιουλίου 2018 και μετά την πυρκαγιά της Κινέττας, σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των Υπηρεσιών της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής και σε μερική επιφυλακή όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος.

ε) Δεν επιτρέπονταν, υπό αυτέ τις συνθήκες, να μεταβεί το συντονιστικό πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου BK-117 C, στη Βόρεια Ελλάδα (Xαλκιδική) για αεροδιακομιδή ασθενούς την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 και να επιστρέψει την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Κατόπιν των ανωτέρω, όχι μόνον η Ηγεσία του ΠΣ αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις πολιτικής προστασίας, όπως ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΕΔ, ΕΚΑΒ, Περιφέρειες και Δήμοι της Αττικής γνώριζαν, αν τους ενημέρωσε από την 22 Ιουλίου 2018 το ΚΕΠΠ για τα μετεωρολογικά δεδομένα της ΕΜΥ και να ήταν σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας».

Η απάντηση της ΕΜΥ στον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας Αν. Γκουρμπάτση