Μαζί με την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική, αναδεικνύονται και οι αδυναμίες του νόμου που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο στη Βουλή για το νέο Κτηματολόγιο, που έχει τροφοδοτήσει και μια δικαστική έρευνα για τους περίπου 400 υποθηκοφύλακες, ένας από τους οποίους έχει δίωξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίωξη έχει περιοριστεί προσωπικά με παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, και παρά τη σχετική εισήγηση του εισαγγελέα.

Η Ενωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων καταγγέλλει ότι ο νέος νόμος 4512/2018, η συνταγματικότητα του οποίου θα κριθεί σύντομα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, «διογκώνει τον αποτυχημένο θεσμό του Ενιαίου Φορέα Κτηματολογίου, ο οποίος ύστερα από 23 χρόνια λειτουργίας της κτηματογράφησης της χώρας έχει ολοκληρωμένο λιγότερο από το 10% της επιφάνειας της χώρας μας και έχει στοιχίσει στον Ελληνα και τον Ευρωπαίο πολίτη εκατομμύρια ευρώ». Ο πρόεδρος, Χρήστος Δημητριάδης, και η ταμίας, Ιωάννα Τζινιέρη, προβλέπουν ότι «ο πιθανός χρόνος χαρτογράφησης θα είναι το 2030, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας»!

Η υπόθεση των άμισθων υποθηκοφυλάκων αναδεικνύει σήμερα, με την τραγική επικαιρότητα της φωτιάς στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά, πώς στο πλαίσιο μιας μνημονιακής μας υποχρέωσης να τακτοποιήσουμε τη χαρτογράφηση της χώρας μας, 25 χρόνια μετά και αφού έχουν ξοδευτεί 400 εκατομμύρια ευρώ με τις πλέον επιεικείς εκτιμήσεις, με τον νέο νόμο επιβραβεύεται ένα αποτυχημένο μοντέλο Κτηματολογίου, όπως επιμένουν και οι υποθηκοφύλακες, οι εισαγγελείς της γης, όπως αποκαλούνταν, αλλά και άλλοι ειδικοί.

Ο νέος φορέας, που καθιέρωσε ο νόμος, προβλέπει προσλήψεις 950 υπαλλήλων, ενώ θα έχει και το έσοδο από το σύνολο των υποθηκοφυλακείων. Ο ετήσιος τζίρος εκτιμάται σε 400-500 εκατ. ευρώ και τα έσοδα έως σήμερα πήγαιναν στον κρατικό προϋπολογισμό, πολλά σε απονομή συντάξεων, χρηματοδότηση μισθών κ.λπ.

Τα γιατί

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Υποθηκοφυλάκων θέτουν πολλά ερωτήματα, όπως, μεταξύ άλλων: «Γιατί η Πεντέλη, που κάθε χρόνο καίγεται και είναι κοινός τόπος ότι υπάρχουν καταπατητές, δεν έχει δασικό χάρτη; Γιατί κλείνουν μελέτες κτηματογράφησης χωρίς προηγούμενη κύρωση του δασικού χάρτη, όπως ορίζει το Σύνταγμα; Γιατί δεν έχει γίνει και ληφθεί υπ’ όψιν η χάραξη του αιγιαλού; Γιατί δεν δηλώθηκαν υποχρεωτικά και εμπροθέσμως τα δημόσια κτήματα και τα δάση; Γιατί παραδίνονται μελέτες με χιλιάδες λάθη, τα οποία, μάλιστα, οι δικαίως αγανακτισμένοι πολίτες καταλογίζουν στους μη έχοντες ουδεμία ανάμειξη και ευθύνη υποθηκοφύλακες, οι οποίοι επωμίζονται τη διόρθωσή τους ομού με τους Ελληνες δικαστές;».

Και συνεχίζουν: «Πώς λοιπόν να μη γίνουν πιστευτές οι προβλέψεις ότι με δόλιο σκοπό απαξιώνεται η κυρίαρχη νομική διάσταση του Κτηματολογίου; Η παντελής έλλειψη στρατηγικής, αναφορικά με τα συστήματα διαχείρισης γης, είναι ίσως το σημαντικότερο αίτιο της καταστροφής που βιώσαμε στην Ανατολική Αττική και την Κινέτα». Στο ίδιο κλίμα είναι και οι δηλώσεις της κυρίας Ιωάννας Τζινιέρη, υποθηκοφύλακα Παλαιού Φαλήρου, μέλους Δ.Σ. της Ενωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, η οποία επισημαίνει ότι οι τεράστιες καθυστερήσεις της ολοκλήρωσης της χαρτογράφησης της επιφάνειας της χώρας έχουν ως αποτέλεσμα «επιπλέον κόστος για τον πολίτη, κίνδυνο απώλειας των δικαιωμάτων του, αφού υπάρχουν λάθη στις δηλώσεις, τα οποία προκύπτουν από τη διαδικασία επεξεργασίας τους». «Καθώς όμως οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές είναι σε τεράστιο ποσοστό λανθασμένες, ο υποθηκοφύλακας μετατρέπεται σε διορθωτή της κτηματογράφησης. Οι υποθηκοφύλακες από το 2003 νιώθουμε σαν να μας έχουν παραδώσει σε έναν αυτοκινητόδρομο, γεμάτο κακοτεχνίες. Τα υποθηκοφυλακεία της χώρας και οι νομικοί τους προϊστάμενοι χρησιμοποιήθηκαν επί δεκαπέντε χρόνια μεταβατικά, ενώ με τον πρόσφατο νόμο του 2018 το οιονεί δικαιοδοτικό αυτό έργο παραδόθηκε στον πλήρη έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας».    

Τα «μακάβρια» συμβόλαια

Την ώρα που οι πολίτες στο Μάτι, βαλλόμενοι από ένα τρένο πύρινης λαίλαπας, που έτρεχε με 120 χιλιόμετρα την ώρα, προσπαθούσαν εναγωνίως να οδηγηθούν στη θάλασσα και τη σωτηρία, κάποιοι από αυτούς μαζί με τους δικούς τους, τα κατοικίδια και τα άλλα πολύτιμα έγγραφά τους, πήραν μαζί τους και τα συμβόλαια των σπιτιών τους. Ανάμεσα στα μακάβρια ευρήματα στη θάλασσα της Αργυρής Ακτής ήταν και αποκόμματα συμβολαίων.

Η τραγική αυτή εικόνα των μισοκαμένων εγγράφων δείχνει και το δέσιμο του Ελληνα με την ιδιοκτησία του, που τον έκανε εύκολο θύμα στους κατά καιρούς καταπατητές. Την ίδια ώρα, η υπόθεση του μοιραίου οικοπέδου, όπου χάθηκαν 26 άνθρωποι, αποδεικνύει και το αλαλούμ των υπηρεσιών του υποθηκοφυλακείου και των άλλων αρμόδιων Αρχών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αντί να δηλωθεί από το αρμόδιο δασαρχείο ότι η έκταση διεκδικείται από το Δημόσιο και εκκρεμεί στο Εφετείο η δικογραφία, στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο δηλώνεται ότι η ιδιοκτησία ανήκει στην οικογένεια Φράγκου. Αυτή η δήλωση έδωσε στον ιδιοκτήτη το δικαίωμα να το περιφράξει. 

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/8/2018