Εικόνα δημοσκοπικής κατάρρευσης παρουσιάζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εξαμηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου «Εγνατία Point of View» του Ιουλίου 2018, που παρουσιάζει η Voria.gr.

Στην ερώτηση για το αν οι δημότες είναι ευχαριστημένοι από το έργο της δημοτικής αρχής, το 68,3% απαντά ότι δεν είναι, το 17,9% δηλώνει ευχαριστημένο και το 12,8% ούτε ευχαριστημένο ούτε δυσαρεστημένο.

Στην ερώτηση για το «αν μετά από δύο σχεδόν θητείες του Γ.Μπουτάρη, πιστεύετε πώς θα πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος;», οι απαντήσεις είναι κόλαφος: Το 84,6%, ένα πραγματικά πολύ μεγάλο ποσοστό για εν ενεργεία δήμαρχο, λέει «Όχι», έναντι ποσοστού μόλις 11,3% που λέει «Ναι».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μέτρηση της δυναμικής οκτώ προσωπικοτήτων της πόλης, του νυν δημάρχου και άλλων επτά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν -άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο- δυνητικές υποψηφιότητες για τον κεντρικό δήμο.

Στην ερώτηση «Ποιος/ποια από τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα θέλατε να είναι Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά τις επόμενες δημοτικές εκλογές;» (μία επιλογή), την πρώτη θέση μοιράζονται δύο αυτοδιοικητικοί, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου οι οποίοι συγκεντρώνουν ο καθένας το 16,6% των προτιμήσεων.

Ακολουθεί με 8,1% ο Γιάννης Μπουτάρης.

Στην τέταρτη θέση, με 7,3%, βρίσκεται ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος αποτελεί το μεγάλο φαβορί για να αποτελέσει τον εκλεκτό της ΝΔ για τη μάχη του δήμου Θεσσαλονίκης, ακολουθούμενος, με 4,5%, από τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα το όνομα του οποίου επίσης έχει παίξει για τη ΝΔ.

Με χαμηλή δυναμική, σε σχέση με μία ενδεχόμενη υποψηφιότητά τους στον κεντρικό δήμο, εμφανίζονται η Θεσσαλονικιά ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καΐλή (3%), η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα (1,5%), η οποία φέρεται από διάφορες πλευρές ως η επικρατέστερη επικεφαλής της Πρωτοβουλίας στη μετά Μπουτάρη εποχή, και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Κατερίνα Νοτοπούλου (1,3%). 

 Σαρωτικό «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Όπως στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, έτσι και στον μεγαλύτερο δήμο της περιοχής, το «Όχι» στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ στις Πρέσπες είναι σαρωτικό: Το 81,6% δηλώνει δυσαρεστημένο για τη Συμφωνία, μόλις το 9,8% ικανοποιημένο και το 5,5% δηλώνει είτε αδιάφορο είτε πως δεν γνωρίζει.