Με επιδόματα, πεντοχίλιαρα και διορισμούς επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά για τα μέρα πρόληψης που δεν φρόντισε να πάρει εγκαίρως ώστε να μην βυθιστεί η χώρα στο πένθος και 81 άνθρωποι να μην καούν ζωντανοί στην πύρινη κόλαση, αβοήθητα.

Η ανικανότητα καταστροφής και ολέθρου που καταγγέλλεται τόσο από τους ανθρώπους που έζησαν  την πιο τραγική στιγμή της ζωής τους επειδή έτυχε να βρεθούν στον τόπο της πυρκαγιάς ή ζούσαν εκεί, αλλά και από τους ανθρώπους που έσπευσαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που καίγονταν ζωντανοί, δεν κρύβεται πίσω από «έκτακτα βοηθήματα» προς τους απαρηγόρητους συγγενείς, μάνες, παιδιά, συζύγους, αδέλφια, που έχασαν τους ανθρώπους τους με  αυτόν τον φρικτό τρόπο.

Όσο η Ελλάδα ολόκληρη, αλλά πολύ περισσότερο οι κάτοικοι της περιοχής που σαρώθηκε από την πυρκαγιά και οι συγγενείς που έχασαν ή αναζητούν ακόμη τους ανθρώπους τους, βρίσκονται σε βαρύ πένθος, ο πόνος μετατρέπεται σε οργή κατά όσων δεν φρόντισαν να υπάρξει ένα σχέδιο εκκένωσης και διάσωσης των ανθρώπων που κάηκαν αβοήθητοι στη φωτιά.

Μέσα από τα αποκαΐδια αναδύονται εκατοντάδες δραματικές ανθρώπινες ιστορίες που φέρνουν στην επιφάνεια τις εγκληματικές αστοχίες των αρμοδίων που ακόμη τώρα δεν καταφέρνουν να συντονιστούν.

Οι ίδιοι οι καπετάνιοι που έσπευσαν να διασώσουν χιλιάδες ανθρώπους που έπεσαν στη θάλασσα, μίλησαν για εγκατάλειψη των ανθρώπων που χωρίς το δικό τους φιλότιμο και όχι χάρη στο σχέδιο της πολιτείας κατάφερα να σωθούν. Ωστόσο, μέλημα της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή μάλιστα ήταν να εγκαλέσει τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Ενημέρωσης επειδή έκαναν την δουλειά και ενημέρωναν τον κόσμο για την μεγάλη καταστροφή κάνοντας απλά την δουλειά τους.

Την ίδια ώρα μαρτυρικές στιγμές περνούν οι συγγενείς των θυμάτων που καλούνται να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Πολλές φορές, όπως μαρτυρούν και οι ίδιοι οι ιατροδικαστές, το θέαμα είναι αποτρόπαιο καθώς η φωτιά έχει σχεδόν παραμορφώσει τα σώματα που βρέθηκαν κατακαμένα ή αγκαλιασμένα σε βαθμό που να μην ξεχωρίζει κανείς αν πρόκειται για έναν, δύο ή τρεις ανθρώπους.

Το δικό τους Γολγοθά όμως ανεβαίνουν κι όσοι αναζητούν του δικούς τους ανθρώπους. Με όση ελπίδα τους έχει απομείνει αναζητούν με κάθε τρόποι ένα σημάδι ζωής, είτε στις υπηρεσίες είτε στα social media, ακόμη και στα αποκαΐδια σπιτιών και αυτοκινήτων.