Πύρινος κλοιός έχει σκεπάσει σήμερα όλη τη χώρα με τις πυρκαγιές να λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας και των δυνατών ανέμων. Οι πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες για να περισώσουν ό,τι μπορούν σε Κινέτα, Πεντέλη, Χανιά και Σουσάκι.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Κινέτα

Επικίνδυνες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από το πρωί στην Κινέτα. Διπλασιάστηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή καθως τα μέτωπα της φωτιάς έχουν αυξηθεί λόγω των ισχυρών ανέμων (δείτε εδώ).

Η φωτιά ήδη έχει φτάσει σε κατοικημένες περιοχές και οι κατοικοι εγκαταλείπουν άρον αρον τα σπίτια τους μετά από έκληση της Γενικής Γραμματείας Προστασίας. Πριν από λίγη ώρα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά. Η εκκένωση έγινε μετά από προτροπή της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες νέα μικρής έκτασης φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Σουσάκι Κορινθίας. Η φωτιά έχει διάσπαρτες εστίες ενώ καίει χαμηλή βλάστηση (δείτε εδώ).

Κίνδυνος έξω από τα διυλιστήρια Κορίνθου

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην Αττική, στο ύψος κοντά στα διυλιστήρια Κορίνθου (δείτε εδώ).

Το προσωπικό ασφαλείας μέσα από τα διυλιστήρια, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, βρίσκονται με μάνικες απέναντι στις φλόγες και προσπαθούν να βάλουν τέλος στον όλεθρο που προκαλεί η πυρκαγιά.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία μεταβαίνει στα διυλιστήρια προκειμένου να κατασβέσει την πυρκαγιά. Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις που σπεύδουν για βοήθεια προέρχονται από το Πυροσβεστικό σώμα Κορίνθου, καθώς οι πυροσβέστες που υπάγονται στο αντίστοιχο τμήμα Αττικής βρίσκονται στο μέτωπο της Κινέτας.

Καίγεται και η Πεντέλη

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, πριν από λίγο, στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης Αττικής. Στο σημείο σπεύδουν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να έρθουν σε νέα μάχη με τις φλόγες (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλη Μπουρνού, η φωτιά κατακαίει χαμηλή βλάστηση, ενώ στο σημείο σπεύδουν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να την κατασβέσουν.

Σημειώνεται πως για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 50 πυροσβέστες, 20 οχήματα, ένα ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η φωτιά περνάει μέσα από αυλές σπιτιών και πάει προς το Νταού.

Τυλίχτηκαν στις φλόγες τα Χανιά

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης, κοντά στον Άγιο Φανούριο η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτα καίγοντας ελαιόδεντρα και δασική έκταση ενώ νωρίς το απόγευμα η πυρκαγιά έφτασε έξω από τις Βρύσες. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μια έκταση 15 χιλιομέτρων ενώ υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πέντε με έξι διαφορετικές εστίες.

Οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από σπιτια στις Βρύσες και στο Μετόχι όμως ευτυχώς, χάρη στην μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων από όλο το νομό Χανίων, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο αλλά και τη συνδρομή εθελοντών, ο κίνδυνος αποσοβήθηκε.

Στην είσοδο των Βρυσών νωρίς το απόγευμα μια τριώροφη οικοδομή ενός υπό κατασκευή κτίσματος απειλήθηκε από τη φωτιά με τον ιδιοκτήτη να τραυματίζεται ελαφριά στην προσπάθειά του να σώσει την περιουσία του. Οι ζημιές μέχρι τώρα είναι ανυπολόγιστες, το πευκοδάσος του Αποκόρωνα έγινε στάχτη ενώ έχει καταστραφεί μεγάλος όγκος ζωικού και φυτικού κεφαλαίου.

Καταστράφηκε ολοσχερώς το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου Χανίων από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Κυριακής (δείτε εδώ).

Μάλιστα, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Εξάλλου, το μόνο που έμεινε όρθιο από τις φλόγες είναι το εξωτερικό του κτιρίου, η κατάσταση του οποίου θα εκτιμηθεί τις επόμενες ώρες. ενώ ολοσχερώς καταστράφηκαν η οροφή και όλοι οι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου που ήταν κυρίως ξύλινες κατασκευές.

Κλειστή η Εθνική Οδός

Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου λόγω διακοπής κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Τροχαία Δυτικής Αττικής η κυκλοφορία στο ρεύμα από Αθήνα προς Κόρινθο έχει διακοπεί στο 39ο χιλιόμετρο και στο ρεύμα από Κόρινθο προς Αθήνα στο 57ο (δείτε εδώ).

Όπως ενημερώνει η Τροχαία κλειστή παραμένει και η παλαιά Εθνική Οδός ενώ εφιστούν την προσοχή στους οδηγούς να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις.

Λάλος: Ισχυροί άνεμοι ως το βράδυ

Τα parapolitika.gr ήρθαν σε επικοινωνία με τον μετεωρολόγο Αντώνη Λάλο ο οποίος δήλωσε πως η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στην περιοχή Γεράνεια Όρη Κινέτας είναι σε αρκετά δύσκολο σημείο με τις καιρικές συνθήκες αλλά και το γεωμορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής να ευνοούν την εξάπλωση της, προσθέτοντας επίσης ότι δημιουργούνται ισχυρές ριπές από τη φωτιά.

Ειδικότερα, ο κ. Λάλος ανέφερε πως «είναι μία δύσκολη ημέρα γιατί είναι λίγο πριν αλλάξει ο καιρός» και συνέχισε τονίζοντας πως «για αυτό το λόγο είχε βγάλει η Πολική Προστασία δελτίο πως είναι μια μέρα που περιμέναμε αυτούς τους δυτικούς ανέμους και για αυτό φοβόντουσαν πως το βράδυ, και λόγο της ζέστης, μπορεί να πιάσει κάποια φωτιά και δυστυχώς έπιασε στο χειρότερο σημείο.

Τόσκας: Δεν είναι αθώες αυτές οι πυρκαγιές

«Όλος ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για να μη θρηνήσουμε θύματα και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ζημιές από την εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην Κινέτα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, όπου συμμετέχει σε διαρκή σύσκεψη για τις ενέργειες των δυνάμεων Πυρόσβεσης και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και των δυνάμεων, που ενισχύονται συνεχώς (δείτε εδώ).

Ο κ. Τόσκας, άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά, μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την έναρξη των ερευνών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ωστόσο, αντί να επικεντρωθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες κάτοικοι, αναλώθηκε στην επίρριψη ευθυνών κατά πάντων για το σκηνικό τρόμου που στήνεται σε ολόκληρη την Αττική. Εξάλλου, αντίστοιχη ρητορική είχε ακολουθήσει και πέρυσι το καλοκαίρι, όταν περιοχές της χώρας βρίσκονταν υπό την απειλή της πυρκαγιάς.

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».