Επικίνδυνες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από το πρωί στην Κινέτα. Διπλασιάστηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή καθως τα μέτωπα της φωτιάς έχουν αυξηθεί λόγω των ισχυρών ανέμων. 

Η φωτιά ήδη έχει φτάσει σε κατοικημένες περιοχές και οι κατοικοι εγκαταλείπουν άρον αρον τα σπίτια τους μετά από έκληση της Γενικής Γραμματείας Προστασίας. 

Πριν από λίγη ώρα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά. Η εκκένωση έγινε μετά από προτροπή της Πυροσβεστικής.

Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου από το 56ο χιλιόμετρο.

Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου λόγω της φωτιάς στην Κινέτα


Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν γύρω στις 14:00 το μεσημέρι. Αυτή την ώρα επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα

Να σημειωθεί ακόμα οτι βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της πυροσβεστικής με τη συμμετοχή του Νίκου Τόσκα και Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. 

Παράλληλα λόγω της εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας διενεργείτε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας εθνικής οδού Αθηνών  - Κορίνθου από το υψος του 56χλμ. 

Μετά τους πυκνούς καπνούς που γέμισε ο ουρανός της Αθήνας και του Πειραιά, η κατάσταση, λόγω των ισχυρών ανέμων έγινει ιδιαίτερα επικίνδυνη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.  

Στα Γεράνεια Όρη επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 30οχήματα, δυο πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι δυνάμεις είναι σε διαρκή επιφυλακή καθώς ο αέρα διαρκώς αλλάζει κατεύθυνση και υπάρχει κίνδυνος να κατευθυνθούν οι φλόγες προς οικισμούς.

 

Καπνός και στον Πειραιά 

Σκοτείνιασε ο Πειραιάς ξαφνικά εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα, στην Κινέτα. Τα πυκνά σύννεφα καπνού έχουν «σκεπάσει» το λιμάνι του Πειραιά και την πόλη με αποτέλεσμα τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες να έχουν παραξενευτεί από την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

Σήμερα στις 12:03 ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας για δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ άμεσα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούν 47 οχήματα με 110 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροσκάφη Canadair CL-415, 1 αεροσκάφος Canadair CL-215, 2 ελικόπτερα CH-47 Chinook, 3 ελικόπτερα Sikorsky S-64 και 2 ελικόπτερα Super Puma του ΠΣ.

Προς ενίσχυσή των δυνάμεων, μεταβαίνουν άλλα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.

Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:

• οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και 1 αεροσκάφος c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,

• η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα

• ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

• ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,

• ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί Δυτικοί-Βορειοδυτικοί άνεμοι με ριπές έντασης 7 Bf.

Οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση Μερικής Επιφυλακής.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Ε.Σ.Κ.Ε) βρίσκεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Το έργο της πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.