Εγκύκλιο με οδηγίες, που αφορούν στις προϋποθέσεις υπαγωγής υποψηφίων στις κατηγορίες Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό, καθώς και στα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, που απαιτούνται για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας οι οποίοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο Ελληνικού Λυκείου που λειτουργεί στο εσωτερικό ή εξωτερικό, ή ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εσωτερικό εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α) Ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς του υποψηφίου να είναι Έλληνας, να κατοικούσε και να διέμενε μόνιμα στο εξωτερικό τουλάχιστον δύο (2) πλήρη έτη κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του υποψηφίου για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας.Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς ισχύουν μόνο οι προϋποθέσεις του εδαφίου β΄ που ακολουθεί.

β) Ο υποψήφιος να έχει αποκτήσει τίτλο Ελληνικού Λυκείου, με πλήρη φοίτηση στις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε Ελληνικό Λύκειο που λειτουργεί στο εξωτερικό ή σε τέσσερις (4) τουλάχιστον τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελληνικό ή αντίστοιχο ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό.

γ) Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα τέκνα Ελλήνων του Εξωτερικού που κατέχουν απο­λυτήριο Λυκείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κύπρο και έχουν πλήρη φοίτηση σε τουλάχιστον τέσσερις (4) τάξεις Β/θμιας Εκπ/σης σε ξένο ή ελληνικό σχολείο που λει­τουργεί στο Εξωτερικό.Στην ειδική αυτή κατηγορία εντάσσονται και οι Έλληνες που αποκτούν απολυτήριο από το Λύκειο του Ιερού Κοινού του Πανάγιου Τάφου Ιεροσολύμων μετά από πλήρη φοίτηση σ’ όλες τις τάξεις του Λυκείου αυτού και εφόσον έχουν φοιτήσει και στην τελευταία τουλάχιστον τάξη του οικείου Γυμνασίου της Πατριαρχικής Σχολής Σιών. Για τους υποψηφίους της περίπτωσης αυτής δεν απαιτείται η προϋπόθεση α΄.

Στην ειδική αυτή κατηγορία δεν μπορούν να υπαχθούν οι απόφοιτοι ελληνικών λυκείων τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων σε ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, οι οποίοι αποτελούν ξεχωριστή ειδική κατηγορία έστω κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της Κατηγορίας 1.

Οι υποψήφιοι, σε περίπτωση επιτυχίας υποβάλλουν στις Γραμματείες των Σχολών ή Τμημάτων επιτυχίας τους τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που πιστοποιούν το δικαίωμα υπαγωγής τους στην ειδική κατηγορία. Η Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος επιτυχίας θα προβεί στον έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στις ημερομηνίες που ορίζονται. Σε περίπτωση διαπίστωσης, είτε κατά τον έλεγχο, είτε μετά την εγγραφή κατά οποιονδήποτε τρόπο, ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του τμήματος ή της σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο (2) επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα τμήματα και τις σχολές.

Τα δικαιολογητικά που υποχρεούνται να υποβάλoυν οι επιτυχόντες στις Γραμματείες των σχολών ή τμημάτων εισαγωγής τους είναι τα παρακάτω:

1) Tίτλος απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

2) Τρεις (3) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

3) Βεβαίωση του οικείου σχολείου επικυρωμένη από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή από την οποία να προκύπτει η πλήρης φοίτηση του υποψηφίου στις δύο (2) τελευταίες τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό ή σε τέσσερις (4) τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό, καθώς και το αντίστοιχο έτος φοίτησης για κάθε τάξη.

Η φοίτηση για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θεωρείται πλήρης όταν ο μαθητής παρακολούθησε τα μαθήματα της αντίστοιχης τάξης από την έναρξη του διδακτικού έτους και καθ' όλη τη διάρκειά του.. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται και στις περιπτώσεις που ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου και για τις χώρες της Ν. Αφρικής, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής μέχρι τέλος Φεβρουαρίου .

Όπου γίνεται αναφορά φοίτησης σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό εννοούνται τάξεις αντίστοιχες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εκπ/κού συστήματος της Ελλάδας και γι’ αυτό απαιτείται

Βεβαίωση αντιστοιχίας τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού.

Βεβαιώσεις αντιστοιχίας τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, δεν απαιτούνται για τους υποψηφίους που έχουν φοιτήσει σε δημόσια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κυπριακής δημοκρατίας, τα οποία είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία της ημεδαπής.

1) Στην περίπτωση που η πλήρης φοίτηση των δύο (2) τελευταίων ετών έγινε στην Ελλάδα, απαιτείται απαραίτητα και βεβαίωση του Λυκείου αποφοίτησης που λειτουργεί στην Ελλάδα, από την οποία να προκύπτει ο αρχικός τρόπος εγγραφής του υποψηφίου στο Λύκειο αυτό και το σχολείο προέλευσής του .

2) Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας ή άλλο επίσημο έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου είναι Ελληνικής καταγωγής και βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας από την οποία να προκύπτει ότι είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού επί δύο (2) τουλάχιστον έτη κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης του υποψηφίου .

3) Υπεύθυνη δήλωση ότι κανένας από τους δύο τους γονείς δεν είναι υπάλληλος του Ελληνικού κράτους αποσπασμένος σε ελληνική δημόσια υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα. Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων ή θανάτου του ενός εκ των δύο γονέων η μόνιμη κατοικία ανατρέχει στον γονέα που διαμένει στο εξωτερικό ανεξάρτητα από την καταγωγή του.

Επισημαίνεται ότι στην ίδια κατηγορία υπάγονται και τα τέκνα Ελλήνων του Εξωτερικού που κατέχουν απο­λυτήριο Λυκείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κύπρο και έχουν πλήρη φοίτηση σε τουλάχιστον τέσσερις (4) τάξεις Β/θμιας Εκπ/σης σε ξένο ή ελληνικό σχολείο που λει­τουργεί στο Εξωτερικό. Για τους εν λόγω υποψηφίους, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να υπαχθούν στην ανωτέρω ειδική κατηγορία είναι τα προαναφερόμενα εκτός των βεβαιώσεων με την αριθμητική ένδειξη (3) και (4).