Μία ακόμα πρόκληση από την Τουρκία στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται 127 μέρες στη φυλακή της Αδριανούπολης χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο. Όπως αναφέρουν Τα Νέα, με επιστολή στο Ευρωκοινοβούλιο ζητούν επίσημα για πρώτη φορά ανταλλαγή με τους οκτώ Τούρκους που έφτασαν στην Ελλάδα τη μέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

Αποστολέας της επιστολής (με ημερομηνία 31 Μαΐου) είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Τζοκάρ. Σε αυτήν ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγορεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των Ελλήνων που συνελήφθησαν στον Έβρο με τους οκτώ Τούρκους, τους οποίους αποκαλεί «δολοφόνους» και «εγκληματίες». Στηλιτεύει δε το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για τους Μητρετώδη και Κούκλατζη, αλλά όχι για τους οκτώ.

Καταγγέλλει επίσης την ελληνική δικαιοσύνη για υποκρισία.

Ο αποστολέας τα βάζει ιδιαίτερα με την Εύα Καϊλή (πρόεδρος της Επιτροπής των Σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ του Ευρωκοινοβουλίου) διότι στην πρόσφατη Εαρινή Σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, έθεσε το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στον ίδιο τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας.

Η επιστολή καταλήγει ουσιαστικά με τελεσίγραφο: «Οι Αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μία δίκαιη δίκη στην Τουρκία».

Πάντως, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξει απάντηση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στον Τούρκο αξιωματούχο.