Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προκειμένου η ελληνική πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί και να λάβει μέτρα τα οποία ενδεχομένως να συμβάλλουν στην αποφυλάκισή τους από τις φυλακές της Αδριανούπολης. Με τροπολογία, η οποία κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή και μάλιστα όχι από το Υπουργείο αλλά από τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Κώστα Κατσίκη με προφανή στόχευση το κόμμα και όχι η κυβέρνηση να πιστωθεί την πρωτοβουλία ορίζεται ότι επί της ουσίας οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί υπηρετούν στην Τουρκία και επομένως αποκτούν μόνιμη κατοικία εκεί.   

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το τουρκικό δικαστήριο προέβαλε ως επιχείρημα για την απόρριψη των αιτημάτων αποφυλάκισης τους το ότι οι δύο Έλληνες δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. Με την τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο ορίζεται ότι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία εν καιρώ ειρήνης τελούν σε καθεστώς κράτησης σε χώρα της αλλοδαπής θα τους καταβάλλεται  ειδική αποζημίωση εξωτερικού.

Εξηγώντας την τροπολογία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί υπηρετούν στην Τουρκία.

Επομένως το επιχείρημα των Τούρκων ότι οι δύο Έλληνες δεν έχουν μόνιμη κατοικία εκεί και ως εκ τούτου δεν αποφυλακίζονται για να μην τους ψάχνουν πλέον δεν θα ευσταθεί.

"Την Παρασκευή υπάρχει δικαστήριο. Δεν μπορούσα να το αφήσω έτσι" είπε ο κ. Καμμένος παρά το γεγονός ότι η εξαγγελία της ρύθμισης έχει γίνει ήδη εδώ και μήνες. "Αυτό έπρεπε να το είχατε κάνει από την πρώτη μέρα" αντέδρασε έντονα η Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ. Παρά τη διαφωνία επί της διαδικασίας σύσσωμη η αντιπολίτευση υπερψήφισε την τροπολογία ασκώντας παράλληλα αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση.