Επιστροφή από τη Γερμανία όσων αιτούντων άσυλο έχουν εφεξής ήδη καταγραφεί στην Ελλάδα προβλέπει η συμφωνία που σφράγισε τη Σύνοδο Κορυφής, που έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν πως με την εφαρμογή της συμφωνίας (στόχος είναι αυτό να επέλθει σε τέσσερις εβδομάδες) είναι η επιστροφή να γίνεται εντός μίας εβδομάδας από τον εντοπισμό των εν λόγω αιτούντων άσυλο στη Γερμανία.

Η ευρύτερη συμφωνία στη Σύνοδο περιλαμβάνει επίσης, όπως ανέφερε το Σάββατο η καγκελαρία στο ενημερωτικό της σημείωμα προς τους Γερμανούς βουλευτές (γνώση του οποίου επικαλούνται, μεταξύ άλλων, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η FAZ) ενίσχυση της Frontex: Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο, προβλέπεται «ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex στην Ελλάδα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία». Χρονικός ορίζοντας για αυτό είναι το τέλος Αυγούστου. 

Όσον αφορά συγκεκριμένα τη συμφωνία με Ελλάδα (και Ισπανία) που κατοχύρωσε η Γερμανία, αναφέρεται πως «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες», ενώ «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών».

Στο κείμενο της συμφωνίας, αναφέρεται πως «μΜέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τα προσωρινά μέτρα που έχουν επιβληθεί από εκείνες τις χώρες μέλη που είναι πρόθυμες να προχωρήσουν προς τα εμπρός συλλογικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε. Στη βάση αυτή, σε απάντηση σε πιθανές κρίσεις, στηρίζουμε την υιοθέτηση πρόσθετων, άμεσων επιχειρησιακών πρωτοβουλιών της ΕΕ, βασισμένων στην αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανόμενου του διαμερισμού τού βάρους».

«Υπογραμμίζουμε ότι οι χώρες μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα χρειάζονται περισσότερη στήριξη, από οικονομικής άποψης αλλά και όσον αφορά τους αξιωματικούς της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασύλου. Θα γίνουν γρήγορα θετικές ενέργειες για τη στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα και για τη στήριξη της Ισπανίας» συνεχίζει η συμφωνία.

«Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών» σημειώνεται.

Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες των ανωτέρω αναφερομένων ενεργειών θα συμφωνηθούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων και «θα επανεξετάζονται τακτικά», αναφέρεται επίσης.