Παρουσία τριών υπουργών Αμύνης (Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου) πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελική φάση της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως με την επωνυμία «Μέδουσα-6», που διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Αλεξανδρείας της Αιγύπτου.
Οι ΥΠΑΜ Π.Καμμένος, Μοχάμεντ Άχμεντ Ζάκι Μοχάμεντ και Σάββας Αγγελίδης παρακολούθησαν σήμερα πυρά επιφανείας και βολές κατευθυνόμενων βλημάτων, αεροπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων, ρίψη αλεξιπτωτιστών και τη διενέργεια αμφίβιας ενέργειας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος – για πρώτη φορά – συμμετείχε στην άσκηση, η οποία μέχρι σήμερα ήταν καθαρά διμερής (Ελλάδος – Αιγύπτου) και η Κύπρος και την παρακολούθησαν ως παρατηρητές «όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής», σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΕΘΑ.


«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον τον κορμό ενός άξονα σταθερότητας. Μέρος αυτού του άξονα σταθερότητας αποτελεί η Αίγυπτος, ως ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου» τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος, προσθέτοντας: «η συνεργασία μας με την Αίγυπτο και η ενδυνάμωση των αμυντικών μας σχέσεων ισχυροποιεί γεωπολιτικά την πατρίδα μας».
Η άσκηση διεξήχθη το διάστημα από 23 έως 29 Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και περιλαμβάνει φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, και εν πλω στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αλεξάνδρειας και εντός του FIR Καΐρου.


Τον ΥΕΘΑ συνόδευαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, και συμμετείχαν από Ελληνικής πλευράς:
--2 φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα.
--1 υποβρύχιο.
--8 αεροσκάφη F-16, από τα οποία η 1 τετράδα μεταστάθμευσε και επιχειρούσε από αεροπορική βάση της Αιγύπτου.
--1 μεταφορικό αεροσκάφος C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών.
--1 αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ τύπου ΕΜΒ-145H της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ.
--1 μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D/SD Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ) της 1ης ΤΑΞΑΣ.
--2 επιθετικά ελικόπτερα AH-64DHA Longbow Apache του 2ου ΤΕΑΣ.
--Προσωπικό μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΤΑ, ΔΥΚ) και Ειδικών Δυνάμεων (μία διμοιρία της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών).
Οι Αιγυπτιακές ΕΔ συμμετείχαν με:
--1 ελικοπτεροφόρο πλοίο κλάσεως “Mistral”.
--2 φρεγάτες.
--1 υποβρύχιο.
--2 πυραυλακάτους.
--6 μαχητικά αεροσκάφη F-16.
--2 μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
--1 αεροσκάφος Ε-2C Hawkeye.
--1 ελικόπτερο.
--Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.
Οι Κυπριακές ΕΔ συμμετείχαν με:
--1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ).
--Προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων