Αρνητικός απέναντι στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας εμφανίστηκε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος σημειώνοντας ότι «η Εκκλησία, στο μεγαλύτερο μέρος της, δεν είναι έτοιμη ή διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον διαχωρισμό».

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης συμπλήρωσε ότι «μιλούν χωρίς να αναλογίζονται την πνευματική υπόσταση της Εκκλησίας» για να διευκρινίσει πως ο διαχωρισμός με το Κράτος θα απαιτούσε και επιστροφή όσων έχουν παρασχεθεί από δικής της πλευράς.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια που τον θέλουν σε αντιπαράθεση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σημείωσε ότι «δεν έχω μιλήσει με τον Αρχιεπίσκοπο».

Η φιέστα δεν σχετίζεται με τους Έλληνες…

«Η φιέστα στις Πρέσπες δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες» τόνισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ στο ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε αναφορά και στην ιστορική σημασία της περιοχής που, όπως ανέφερε, αποτέλεσε εφαλτήριο για να δοθούν αγώνες των Ελλήνων για τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

…ο λαός δεν είναι ευχαριστημένος

Ερωτηθείς για το κλίμα που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, και γενικότερα τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, μετά και την υπογραφή των Πρεσπών, ο Μητροπολίτης τόνισε πως «ο λαός μας δεν είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση που δημιούργησε η Συμφωνία» για να επισημάνει ότι «η ψυχολογία του λαού είναι πολύ πεσμένη».

«Αν εφαρμοστεί, θα γίνουμε άνω – κάτω» εκτίμησε ο Μητροπολίτης Άνθιμος ενώ, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διενέργειας νέου συλλαλητηρίου, σημείωσε ότι «εμείς κάναμε το πρώτο συλλαλητήριο, σήμερα το περιβάλλον είναι συγκεχυμένο και δεν ευνοεί τη διενέργεια νέου συλλαλητηρίου».

Σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης εξέφρασε την άγνοια του αναφορικά με τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Θεσσαλονίκης, τα οποία επικαλούνται με δήλωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.