Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας είχαν οι αρμόδιοι παράγοντες του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών για τα Αντισταθμηστικά Ωφελήματα (ΑΩ) παλαιότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας.


Κατ’αρχάς αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΑ συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας “Raytheon Int” και πιο συγκεκριμένα με τον επικεφαλής του προγράμματος Paveway. Σκοπός της συναντήσεως αυτής ήταν η επίσημη παρουσίαση του «πακέτου» αναβαθμίσεως Paveway των διαφόρων εκδόσεων των απλών βομβών γενικής χρήσεως (Mk.500, Mk.1000, Mk.2000lb κλπ), που υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς στα αποθέματα της ΠΑ, σε τηλεκατευθυνόμενες βόμβες με λέηζερ, που κατευθύνονται με «χειρουργική» ακρίβεια προς τον στόχο ο οποίος καταυγάζεται από μία δέσμη ακτίνων λέϊζερ, που «φωτίζει» τον στόχο εκπαιμπόμενη είτε από τειδικό ατρακτίδιο από το ίδιο αεροσκάφος, είτε από άλλο αεροσκάφος, είτε τέλος από άνδρες Ειδικών Δυνάμεων που ενεργούν από το έδαφος!


Επίσης στη ΓΔΑΕΕ του ΥΠΕΘΑ εξετάσθηκε η πρόοδος της εκκαθαρίσεως των ΑΩ που απορρεόυν από την προμήθεια των αεροσκαφών F-16 Block.52+, στο πλαίσιο της συμβάσεως ΣΑΩ 10/99 (πρόγραμμα “Peace Xenia III”). Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς της ΓΔΑΕΕ ο αρμόδιος Διευθυντής ΔΑΩΔΠ Πλοίαρχος Σταύρος Τηλιακός ΠΝ και επιτελείς του, ενώ από πλευράς της εταιρείας Lockheed Martin ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Αναπτύξεως για Ελλάδα και Κύπρο της εταιρείας.