Ελλάδα, ενώ θα παραµείνει σε ασφυκτικό περιβάλλον επιτήρησης από την τρόικα και µετά την τυπική έξοδό της από τα µνηµόνια, µε διακανονισµό σχετικά µε το χρέος της που διασφαλίζει την Ευρώπη από τον κίνδυνο µιας νέας χρεοκοπίας την περίοδο 2022-2023, αλλά δεν ενθαρρύνει σε καµία περίπτωση την αύξηση του επιπέδου ευηµερίας των Ελλήνων, δείχνει, µε την κυβερνητική εµµονική στρατηγική που ακολουθείται, απολύτως ενδοτική στο να δεχθεί χιλιάδες επιπλέον πρόσφυγες και οικονοµικούς µετανάστες στο έδαφός της.

Αυτά τουλάχιστον τεκµαίρονται από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέµπτης σε σχέση µε τον τελικό διακανονισµό για το εκτός ελέγχου χρέος της, αλλά και τον τρόπο που τοποθετείται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις έντονες διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το προσφυγικό. Με τη γερµανική καγκελαρία ασφυκτικά πιεσµένη από τις πολιτικές δυνάµεις που συµµετέχουν στην κυβέρνησή της, αλλά και την αντιπολίτευση, να δώσει µια «γρήγορη» και απολύτως δραστική λύση στο ζήτηµα των προσφύγων και οικονοµικών µεταναστών που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Γερµανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία να καλούν σε «συµµαχία των προθύµων» τις ευρωπαϊκές δυνάµεις για να κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες και την Ιταλία να επιζητεί το τέλος της περιώνυµης Συνθήκης του ∆ουβλίνου, η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της στα «καραβάνια» των προσφύγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μ. Σαλβίνι, ηγετικό στέλεχος της Λέγκας, διαδήλωνε προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ότι «αν κάποιος στην Ευρώπη πιστεύει ότι η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να είναι καταυλισµός προσφύγων κάνει λάθος», η Αθήνα εκπέµπει εντελώς διαφορετικό µήνυµα.  

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της κοµµατικής εφηµερίδας του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγής», την προηγούµενη Τετάρτη, όταν κήρυσσε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και άλλες πρώτες σελίδες του κυβερνητικού Τύπου, ενώ ο κυβερνητικός βουλευτής Γ. Μπαλαούρας, σε σχετικό άρθρο του προέβαλε την άποψη, ενισχύοντας µάλιστα την προσέγγιση του δηµάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, ότι οι πρόσφυγες και οι λαθραίοι οικονοµικοί µετανάστες θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να ενταχθούν σε δουλειές στη βάση της αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας και όχι σε κεντρικές δοµές.

Η Ελλάδα µε τον τρόπο αυτό και εν όψει της έκτακτης συνόδου στην Ευρώπη για το προσφυγικό, αύριο, Κυριακή, ουσιαστικά προχωρά σε ένα προσκλητήριο προς τους λαθρεµπόρους ανθρώπων και τις ΜΚΟ να οδηγήσουν τις φορτωµένες βάρκες προς τα ελληνικά παράλια ή τα καραβάνια προς τα χερσαία σύνορα της χώρας. Την ίδια στιγµή, ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Κόντε για να µην απουσιάσει η Ιταλία από τη Σύνοδο, πέτυχε ήδη να επιβάλει στην Α. Μέρκελ την περίπτωση οι επιστροφές προσφύγων, που φθάνουν τις 300.000 άτοµα, να µην επιφορτίσουν τις χώρες υποδοχής (κυρίως Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία), αλλά τα κέντρα διαλογής που επιδιώκεται να οργανωθούν εκτός Ε.Ε. και Σέγκεν, στην Αλβανία, την Τυνησία και αλλού. Πάντως, το ανησυχητικό για την Ελλάδα είναι ότι στο προσχέδιο της συνάντησης της Κυριακής στις Βρυξέλλες, όπως µετέδωσε το Reuters, περιέχεται και η πρόβλεψη ότι οι ηγέτες κρατών της Ε.Ε. θα κληθούν να συµφωνήσουν στη σύναψη διµερών συµφωνιών για «επανεισδοχές και µεταφορές» καθιερώνοντας νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους, µεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.    

«Αδειάζουν» τα νησιά για να τα ξαναγεμίσουν

 Του Δημήτρη Γιαννόπουλου  

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ έχουν ήδη τεθεί τα σχέδια για την υποδοχή χιλιάδων νέων λαθροµεταναστών που θα έρχονται από τα τουρκικά παράλια ή θα επιστρέφουν από τη Γερµανία. Τα σκληρά ανταλλάγµατα για την αποµείωση του χρέους αναµένεται ότι θα έχουν πολύ χειρότερες συνέπειες στην ελληνική κοινωνία, καθώς οι ήδη στοιβαγµένοι πρόσφυγες στα hot spots άρχισαν να µετακινούνται προς την ενδοχώρα, ώστε να αδειάσουν οι ακριτικοί καταυλισµοί για να ξαναγεµίσουν. Σε «νεκρό χρόνο», στις 8 Ιουνίου, οι επικεφαλής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ∆. Βίτσας και Γ. Μπαλάφας, συναντήθηκαν µε τους περιφερειάρχες της χώρας, αποφασίζοντας «την καθιέρωση εθνικών µηχανισµών για την υλοποίηση προγραµµάτων ένταξης των µεταναστών», προκειµένου «να προχωρήσει ο ισοµερής καταµερισµός των προσφύγων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας».

Μάλιστα, ο υφυπουργός Γ. Μπαλάφας κατέστησε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης για πλήρη αφοµοίωση των µεταναστών. Σχεδόν ταυτόχρονα, όπως είχαν αποκαλύψει πριν από δύο εβδοµάδες τα «Π», το υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης υπέγραψε ευρωπαϊκό πρόγραµµα ύψους 3 εκατ. ευρώ, που αφορά «στις µετακινήσεις 30.000 υπηκόων τρίτων χωρών από το Αν. Αιγαίο και τον Εβρο προς την ηπειρωτική χώρα». Η συγκεκριµένη δράση θα τεθεί σε εφαρµογή από 1ης Ιουλίου και σύµφωνα µε το περιεχόµενο της πρόσκλησης στόχος είναι:

«α) η αποσυµφόρηση των νησιών από την αυξηµένη εισροή προσφύγων για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης,

β) η αποσυµφόρηση των δοµών υποδοχής προκειµένου να αυξηθεί η δυνατότητα φιλοξενίας νέων προσφύγων και

γ) η προώθηση των υπηκόων τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις σε κατάλληλες δοµές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, µε σκοπό την άµεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους...».

Με δεδοµένο ότι η Τουρκία, µετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου, αποφάσισε το µονοµερές πάγωµα της συµφωνίας επανεισδοχής (2016) όσων περνούν παράνοµα στην Ελλάδα από τη γείτονα, προκύπτει σαφώς πως η επικράτεια θα µετατραπεί σε απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο οποίο θα «εναποτίθενται» όσες χιλιάδες εξαθλιωµένων είναι ανεπιθύµητοι από τη ∆υτική και την Κεντρική Ευρώπη και δη από τη Γερµανία. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, Σάββατο 23 Ιουνίου, 2018