Με σημαντικά προβλήματα ξεκίνησε και πάλι σήμερα η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής ύστερα από 9 μέρες μετά το ρήγμα του τελευταίου κυττάρου για την απόρριψη των σκουπιδιών. Η περιφέρεια Αττικής απεύχεται τα χειρότερα καθώς σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στις εργασίες αποκατάστασης του κυττάρου, θα αναγκαστεί να κλείσει το ΧΥΤΑ επ’ αόριστον.


Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αφενός τη δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων που είναι και ο μοναδικός στην περιοχή της Αττικής αφετέρου την αποπνικτική ατμόσφαιρα στους περισσότερους Δήμους καθώς η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται μετ εμποδίων αφού ο ΧΥΤΑ δεν δέχεται απορριμματοφόρα. Τα απορριμματοφόρα όλων των δήμων, αδειάζουν στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Σχιστού και στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Φυλή και από εκεί διοχετεύονται στον ΧΥΤΑ της Φυλής, με ειδικά φορτηγά όπου θάβονται με μεγάλη προσοχή.
Σημειώνεται ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση το τελευταίο κύτταρο του ΧΥΤΑ της Φυλής αναμένεται να κορεστεί σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα οπότε το πρόβλημα θα έρθει εκ νέου στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως για την εύρυθμη λειτουργία ενός ΧΥΤΑ δεν αρκεί μόνο ένας κύριος χώρος ταφής όπως ισχύει στην περίπτωση της Φυλής. Αντιθέτως κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη ενός ή δυο εφεδρικών χώρων οι οποίοι δε χρησιμοποιούνται καθόλου για απόρριψη απορριμμάτων αλλά έχουν επικουρικό ρόλο όταν ο βασικός χώρος ταφής χρειάζεται εργασίες. Έτσι σε αυτή την περίπτωση οι εφεδρικοί χώροι ταφής χρησιμοποιούνται μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στον βασικό χώρο. Όπως είναι ευνόητο στην τωρινή περίπτωση κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα ευεργετικό αλλά όπως ήδη είπαμε δεν υπάρχει, κάτι που φέρνει εκ νέου στο τραπέζι το μελλοντικό θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας.