Στα σκουπίδια πνίγονται 66 δήμοι στην Αττική, καθώς αυτή είναι η δεύτερη εβδομάδα που παραμένει κλειστός ο ΧΥΤΑ Φυλής και τα απορριμματοφόρα να έχουν σταματήσει τις αποκομιδές.


Ο ΧΥΤΑ Φυλής παραμένει κλειστός λόγω του ότι δημιουργήθηκε ρήγμα σε ένα από τα τελευταία κομμάτια του Χώρου Ταφής με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να δεχθεί άλλα σκουπίδια.

Λόγω του ρήγματος αυτού, περίπου 2.500 χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών παραμένουν κάθε μέρα στους δρόμους της Αττικής γεγονός που σε συνδυασμό με τον άστατο καιρό αλλά και τις βροχές των τελευταίων ημερών αυξάνει τους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Το στοιχείο πάντως που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο κομμάτι του ΧΥΤΑ που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο του 2017, σε ένα χρόνο θα έχει κορεστεί με αποτέλεσμα το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών να επανέρχεται τον Ιούλιο του 2019.


Εναλλακτική λύση για τα απορρίμματα της Αττικής εξακολουθεί να μην υπάρχει αφού η χωροθέτηση νέου ΧΥΤΑ καθυστερεί.

Να σημειωθεί πως από τους 5.000 τόνους που παράγει καθημερινά η Αττική, οι μισοί μεταφέρονται στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Σχιστού και στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής στη Φυλή.
Οι εργασίες αποκατάστασης στον ΧΥΤΑ έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί.