Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πενθήμερου συνεδρίου με θέμα: «Λήμνος, η Ανακωχή του Μούδρου και το τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου» (“Lemnos, the Armistice of Moudros and the End of WWI: History and Legacies”) που πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο την περασμένη εβδομάδα.


Το προαναφερθέν συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης με τη βοήθεια του ΓΕΕΘΑ, εντάσσεται στις επίσημες εκδηλώσεις της Ελλάδος για τον εορτασμό της λήξεως του αιματηρού Α΄ΠΠ στις 30 Οκτωβρίου 1918 μετά από την υπογραφή της Συνθήκης Ανακωχής, που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Μούδρου, επί του θωρηκτού HMS “AGAMEMNON” του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, και ήταν η πρώτη από τα σημαντικά δρώμενα που ετοιμάζονται για το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους της εκατονταετηρίδος από του πέρατος του πολέμου.


Το συνέδριο άνοιξαν με τις ομιλίες τους η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο δήμαρχος Λήμνου Δημήτριος Μαρινάκης και ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων βουλευτής Λέσβου Γεώργιος Πάλλης.
Ακολούθως οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν ουσιαστικώς με τον κεντρικό ομιλητή καθηγητή του Πανεπιστημίου του St.Andrews στο Φάϊφ της Σκωτίας Sir Hew Francis Anthony Strachan, έναν από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς παγκοσμίως.


Οι εργασίες συνεχίστηκαν με τις τοποθετήσεις «…μιας μεγάλης ομάδος Ελλήνων και ξένων καθηγητών, ιστορίας, κοινωνιολογίας μαζί με τους ανθρώπους του πολιτισμού, της ευρύτερης επιστήμης αλλά και των επιχειρήσεων, παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μείγμα σκέψεων, γνώσεων, γνωμών αλλά και αποφάσεων για την συνέχιση της ιστορίας της χώρας μας. Εκτός των παραπάνω παρουσιάστηκε η Λήμνος, ως ένα μοντέλο ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας προυποθέσεων ανάδειξης του ιστορικού τουρισμού στην χώρα μας», όπως σημείωναν οι διοργανωτές.


Μεταξύ των ομιλητών – εισηγητών συμπεριλαμβάνονταν η πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη (εκ μέρους της Unesco), o πρόεδρος της ICOMOS Hellas Dr.Αθανάσιος Νακάσης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, ο πρόεδρος του τμήματος Νεώτερης Ιστορίας του ΕΚΠΑ καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, η Dr.Aleksandra Pecinar από την Σερβία, ο καθηγητής Andrey Pavlov από το Πανεπιστήμιο του St.Petersburg της Ρωσίας, ο πρόεδρος της WHIA Peter Argyrios Katsambanis από την Αυστραλία, κ.α.


Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και παράλληλες δράσεις, όπως ενημερωτικές εκδρομές στην Λήμνο και η ανάδειξη του γαστρονομικού προφίλ της, ενώ με την πρόσκληση της περιφέρειας Βορ. Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αντιπεριφερειαρχών τουρισμού της Ελλάδας, και με την συνεργασία όλων των φορέων του νησιού με τον ΕΟΤ Ρουμανίας, και πραγματοποιήθηκε ταξίδι Ρουμάνων δημοσιογράφων, τηλεοπτικών καναλιών και διαμορφωτών γνώμης.


Ως προελέχθη το συνέδριο συνδιοργάνωσαν το ΓΕΕΘΑ, μέσω της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ, και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Λήμνου, το δήμο Λήμνου και το σύλλογο “The Lemnos’ Friends of Anzac Association”.