‘Εξι συνάνθρωποί μας, από τους οποίους τρία μωρά, μεταφέρθηκαν από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς νοσοκομεία των Αθηνών και τη σωτηρία χάρη στα πτητικά μέσα της Πολεμικής μας Αεροπορίας και τα πληρώματά τους, μετά από σχετικά αιτήματα του ΕΚΑΒ.

Πιο συγκεκριμένα.

Ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-27J Spartan της ιστορικής 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ) της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από τη Χίο ένα αγοράκι μόλις μιας ημέρας, που παρουσίασε έντονη αναπνευστική δυσχέρεια και λοίμωξη και έναν άλλο ασθενή. Ακολούθως το ίδιο αεροσκάφος μετέβη στη Μύκονο όπου παρέλαβε ένα αγοράκι με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και στη συνέχεια πέταξε μέχρι την Κάρπαθο από όπου παρέλαβε ένα νεογέννητο κοριτσάκι 14 μόλις ημερών που παρουσίασε και αυτό αναπνευστική δυσχέρεια. Ακολούθως, το αεροσκάφος αυτό, που είχε μετατραπεί ουσιαστικώς σε «νοσοκομειακό» απογειώθηκε και προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνος, απ’ όπου τα μωρά και ο ασθενής παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν σε νοσκομεία.

Επίσης σε άλλες δύο περιπτώσεις, ισάριθμα μεταφορικά αεροσκάφη C-27J, μετέφεραν από έναν ασθενή έκαστο από τη Σαντορίνη και τη Λήμνο αντιστοίχως, επίσης στην Ελευσίνα

Συμφώνως με το ΓΕΑ, τα τρία αυτά αεροσκάφη C-27J πέταξαν για 7,6 ώρες συνολικώς για την ολοκλήρωση των προαναφερθεισών αποστολών τους αεροδιακομιδής ασθενών (MEDEVAC).