Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων διαδήλωσαν σε 23 πόλεις της χώρας ξεκαθαρίζοντας στην κυβέρνηση την αντίθετη γνώμη τους απέναντι στη διαπραγμάτευση για τη «Μακεδονία».

Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν ειρηνικά από τις 19:30 το απόγευμα και ξυχύθηκαν στους δρόμους όλης της Ελλάδας. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Πέλλα, Έδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα στη Μακεδονία, αλλά και σε Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.

Τα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν από την «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» με τη συμμετοχή κατοίκων από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, πολλοί από τους οποίους μετακινήθηκαν με ναυλωμένα λεωφορεία στις πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις.

Συμμετείχαν, επίσης, στελέχη πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και άλλων φορέων, ενώ ενεργός ήταν και ο ρόλος της Εκκλησίας με την παρουσία εκπροσώπων από μητροπόλεις της Μακεδονίας.

Μάλιστα, η καρδιά των διαδηλώσεων χτύπησε στη γενέτειρα του Μακεδονικού πολιτισμού, την Πέλλα, που βρέθηκαν περισσότεροι από 3.000 Έλληνες πολίτες και διαμαρτυρήθηκαν για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Το επόμενο ραντεβού στην Αθήνα τον Ιούλιο

Συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Ιουλίου. Το νέο συλλαλητήριο διοργανώνει η Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και για την Προάσπιση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν προκειμένου να «διατρανώσουμε την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της Μακεδονίας στέλνοντας το μήνυμα σε κάθε γωνιά της γης: η Μακεδονία είναι μία και είναι μόνο ελληνική».