Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται, ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης, σε 23 πόλεις της Ελλάδας με σκοπό να στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην τελική συμφωνία των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ.

Τα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν από τις 19.30. Οι Έλληνες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους προκειμένου να αντισταθούν στις κυβερνητικές αποφάσεις για το όνομα της ιστορικής «Μακεδονίας». 

Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε Πέλλα, Έδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα στη Μακεδονία, αλλά και σε Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.

Η καρδιά των διαδηλώσεων χτυπά στην Πέλλα που βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 πολίτες και διαμαρτύρονται για το όνομα της Μακεδόνιας.

Από τη δική τους πλευρά, οι διαδηλωτές επισημαίνουν: «Οι πόλεις που θα γίνουν συλλαλητήρια έφτασαν τις 23. Στις πρώτες 13 που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια έγινε συνεννόηση της «Επιτροπής Αγώνα» με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, οι οποίες στήριξαν εξ αρχής την προσπάθεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τοπικές Μητροπόλεις, που πραγματοποιούν μεγάλο αγώνα και παρακινούν τον κόσμο να παρευρεθεί στην κοντινότερη πόλη που θα γίνει συλλαλητήριο».

Σημειώνεται ότι, μεταξύ των ομιλητών στα τοπικά συλλαλητήρια, βρίσκονται δήμαρχοι, μητροπολίτες, ιστορικοί, ερευνητές, νομικοί, απόστρατοι κ.ά.

Δείτε LIVE το συλλαλητήριο στην Πέλλα:

 Δείτε LIVE το συλλαλητήριο στη Λάρισα:

Φωτογραφία από το συλλαλητήριο για τη Μακεδόνια στη Βέροια:

Φωτογραφία από το συλλαλητήριο για τη Μακεδόνια στη Θήβα:

Φωτογραφία από το συλλαλητήριο για τη Μακεδόνια στο Κιλκίς:

Φωτογραφίες από το συλλαλητήριο για τη Μακεδόνια στην Πτολεμαΐδα:

Φωτογραφίες από το συλλαλητήριο για τη Μακεδόνια στην Καβάλα:

Φωτογραφίες από το συλλαλητήριο για τη Μακεδόνια στην Καστοριά:

Φωτογραφίες από το συλλαλητήριο για τη Μακεδόνια στη Σιάτιστα:

Φωτογραφίες από το συλλαλητήριο για τη Μακεδόνια στην Έδεσσα:

Φωτογραφίες από το συλλαλητήριο για τη Μακεδόνια στη Δράμα:

Φωτογραφίες από το συλλαλητήριο για τη Μακεδόνια στην Κατερίνη:

Δείτε εδώ αναλυτικό φωτορεπορτάζ από το συλλαλητήριο στην Πέλλα.

Δείτε εδώ αναλυτικό φωτορεπορτάζ από το συλλαλητήριο στα Ιωάννινα.

Δείτε εδώ αναλυτικό φωτορεπορτάζ από το συλλαλητήριο στη Ρόδο.

Δείτε εδώ αναλυτικό φωτορεπορτάζ από το συλλαλητήριο στη Βέροια.

Ένταση στα Χανιά

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων λίγο πριν την έναρξη συγκέντρωσης για τη Μακεδονία.

Στο χώρο της συγκέντρωσης εμφανίσθηκε ομάδα νεαρών του αντιεξουαστικού χώρου, που κρατώντας πανό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κινήθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη εστία έντασης με την κατάσταση να εκτονώνεται λίγο μετά. Όταν στο χώρο έφθασαν και άλλοι πολίτες προκειμένου να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με συμμετοχή αυτή τη φορά και αστυνομικών που προσπάθησαν να απομακρύνουν τους νεαρούς του αντιεξουαστικού χώρου από την πλατεία.

Δείτε εδώ το αναλυτικό δημοσίευμα για τα επεισόδια στα Χανιά