Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο συζητήθηκε σήμερα η αγωγή της εταιρείας «Kosta Boda» κατά του Ελληνικού Δημοσίου, Αστυνομίας, Περιφέρειας, Δήμου και Πυροσβεστικής, για την ολοσχερή καταστροφή του καταστήματός της στην οδό Σταδίου και Χρ. Λαδά.

Εκεί στεγαζόταν επί 40 χρόνια το περίφημο κατάστημα της «Kosta Boda» που καταστράφηκε ολοσχερώς στις 12Φεβρουαρίου 2012, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του PSI και της ψήφισης του μνημονίου 2, οδηγώντας την εταιρεία σε πτώχευση.

Μαζί με την εταιρία, εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο αφού δεν μπορουσαν να καταβληθούν αποζημιώσεις , ενώ ουσιαστικά παραδόθηκε στις φλόγες ένα πολιτιστικό κόσμημα της Αθήνας, το νεοκλασσικό κτίριο του Τσίλερ, ένα από τα τα ιστορικότερα κτίρια της Αθήνας. Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν με στοιχεία στο δικαστήριο από τους δικηγόρους της εταιρίας, Α. Φαρδέλλος και Φ.Χατζής, το κράτος θα έπρεπε να γνωρίζει και να είναι προετοιμασμένο για την πρόκληση επεισοδίων στο σημείο και την αποτροπή τους, αφου 2 χρόνια πριν στο ίδιο σημείο ειχε καεί η Μαρφίν.

Όπως αναφέρεται στην αγωγή «για ώρες πάλευαν ανενόχλητοι οι κουκουλοφόροι να το ανοίξουν, να το αλώσουν. Η θωράκισή του ήταν τέτοια που στα τόσα χρόνια με εκατομμύρια πορείες, φασαρίες και ζημιές στην Αθήνα δεν είχε ποτέ κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Βέβαια και ποτέ δεν υπήρξε τέτοια μεγαλειώδης αδιαφορία για την προστασία του από το κράτος». Όπως μάλιστα επικαλούνται οι δικηγόροι της εταιρείας σε όλη τη διάρκεια της καταστροφής κανείς δεν εμπόδισε και ουδεμία δύναμη τάξης εμφανίστηκε.


Η εταιρία ζητεί αποζημίωση 4,8 εκατομμυρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για την αδράνεια και την απουσία των οργάνων του , με αποτέλεσμα η καταστροφή αυτή να οδηγήσει την εταιρεία σε πτώχευση.

Ολα τα χρήματα, όπως αναφέρεται, που θα επιδικάσει το δικαστήριο θα διατεθούν για να καλυφθούν οφειλές στο δημόσιο και το ΙΚΑ, αλλα προπαντός θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των εργαζομένων, που μετά την πυρκαγιά έμειναν χωρις δουλειά και δεν πήραν τις αποζημιώσεις τους, αφου η εταιρεία καταστράφηκε: «Προκειται για κτήριο του Ερνέστ Τσίλερ, που στέγαζε επί δεκαετίες τους ιστορικούς κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλωνα, το πρώτο μικρό κατάστημα του Γεράσιμου Βασιλόπουλου –από όπου έχτισε μια αυτοκρατορία, την ναυαρχίδα των Studio Kosta Boda. Ένα κατάστημα που η μανία των «γνωστών – άγνωστων κουκουλοφόρων» των Αθηνών αλλά κυρίως η παντελής έλλειψη προστασίας του από πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής το έχει καταντήσει ένα καμένο κουφάρι που παραμένει ασκεπές και μαυρισμένο εδώ και 6 ½ χρόνια.

Το κατάστημα αυτό ανακαινίστηκε πρώτη φορά το 1981 εξ’ ολοκλήρου με έξοδα της εταιρείας Kosta Boda, ενώ στα εγκαίνια του τον Νοέμβριο του 1981 την κορδέλα έκοψε ο τότε Δήμαρχος της Αθήνας Δ. Μπέης.

Έκτοτε συνεχείς ανακαινίσεις, επεκτάσεις και επισκευές κρατούσαν το κατάστημα και το όλο νέο κλασσικό κτήριο σε άψογη κατάσταση και δεν είναι τυχαίο που οι Σουηδοί συνεργάτες τους το ονόμαζαν το Harrods της Ελλάδας. Δυστυχώς είχε την ατυχία να βρίσκεται στην Αθήνα και όχι στο Λονδίνο. Δεκάδες υπάλληλοι έμειναν άνεργοι την επόμενη μέρα.

Υπάλληλοι που δούλευαν χρόνια στο συγκεκριμένο κατάστημα – πολλοί εξ’ αυτών δεύτερη γενιά αφού οι γονείς τους δούλευαν και αυτοί για χρόνια στην εταιρεία, δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με την μισθοδοσία τους και με τους εργοδότες τους.

Περιμένουν κι αυτοί την αυριανή εξέλιξη για να δουν αν θα δικαιωθούν για την ζημιά που έπαθαν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Δυστυχώς η εταιρεία στην οποία άνηκε το συγκεκριμένο κατάστημα εξ’ αυτής της καταστροφής χρεοκόπησε ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποζημιώσει τους υπαλλήλους της. Για πολλούς χάθηκε ένα νέο κλασσικό κτήριο, για κάποιους ένα ωραίο μαγαζί, για κάποιους ένα κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας υπάρχουν όμως και κάποιοι που έχασαν όλη τους την ζωή, τις αναμνήσεις τους, την προσωπική τους ιστορία…».