Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να κάνει το επόμενο βήμα σε μια πετυχημένη μεταμνημονιακή πορεία, μπορεί να αποτελέσει η φετινή 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, η οποία βάζει την πόλη και τη χώρα "στο κέντρο των πραγμάτων" και δημιουργεί νέα προοπτική για την επόμενη μέρα. «Φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα τελειώνει με τα μνημόνια και αμέσως μετά ξεκινά η ΔΕΘ (...)». Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλο, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του real estate και των logistics, όπου οι ευκαιρίες «υπερβαίνουν το ρίσκο της χώρας και έχουν μεγάλη ανταποδοτικότητα». Επισήμανε ωστόσο, ότι προκειμένου αυτό το ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε περισσότερες επενδύσεις, πρέπει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.

Ζητείται φιλικότερο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα

«Η απόφαση για την υλοποίηση (των αμερικανικών επενδύσεων) δεν αφορά τόσο τις πολιτικές αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Έχει ίσως περισσότερο να κάνει με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης (...) για τη διαμόρφωση ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και νομίζω ότι συμβάλουμε όλοι ώστε να συνεχιστεί αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και σε κομμάτια που υπερβαίνουν τα δημοσιονομικά (...) Εκεί ίσως εξαντλήσαμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Τα δημοσιονομικά είναι σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση (...) Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να βελτιωθεί το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Με την ευκαιρία που δημιουργείται με τη ΔΕΘ, ειδικά τη φετινή, ειδικά βγαίνοντας από τα μνημόνια, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί» σημείωσε ο κ.Αναστασόπουλος.

Υψηλές παρουσίες, ηχηρά ονόματα

Η αμερικανική συμμετοχή στην 83η ΔΕΘ, η οποία έχει στο επίκεντρο την καινοτομία και την τεχνολογία, προσδίδει στη φετινή διοργάνωση χαρακτηριστικά έντονου δυναμισμού: αυτό το προσυπογράφει τόσο η παρουσία υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων (είναι βέβαιο ότι θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπερ Ρος, ενώ δύσκολη αλλά όχι απίθανη θεωρείται, όπως έγραψαν από χθες τα parapolitika.gr, και η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Mάικ Πενς), όσο και τα περίπου 30 (μέχρι στιγμής) ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα μεταξύ των εκθετών (Lockheed Martin, Microsoft, Pfizer, Coca Cola, Cisco, Hewlett Packard, IBM Hellas, Facebook, Google κ.ά).

Η Ελλάδα ορμητήριο για μια ευρύτερη αγορά

«Νομίζω ότι αυτό που ετοιμάζουμε θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να κάνει το επόμενο βήμα σε μια επιτυχημένη μεταμνημονιακή πορεία» είπε ο κ.Αναστασόπουλος, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο που διοργανώνεται η αμερικανική παρουσία στη διοργάνωση, δημιουργείται μεγαλύτερο αντικείμενο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι διστακτικές να επεκταθούν σε μια μικρή αγορά. «Εμφανίζουμε μια μεγάλη αγορά, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου ηγείται η Ελλάδα και το κέντρο της είναι η Θεσσαλονίκη» σημείωσε, ενώ από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, τόνισε ότι η χώρα μας προσφέρει πρόσβαση σε μια αγορά 120 εκατ. καταναλωτών (Βαλκάνια και Τουρκία), ενώ παράλληλα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ, άρα μέλος μιας αγοράς 400 εκατ. ατόμων. Ήδη, προσέθεσε, το 90% του αμερικανικού περιπτέρου (το περίπτερο 13, το μεγαλύτερο της ΔΕΘ), όπου η αμερικανική παρουσία θα έχει έντονα διαδραστικό χαρακτήρα, είναι καλυμμένο. «Η ΔΕΘ μπορεί να γίνει από τις σημαντικότερες εμπορικές εκθέσεις στην ευρύτερη περιοχή και το εννοούμε πραγματικά αυτό» σημείωσε ο κ.Σπυρτούνιας.

Το καθεστώς της τιμώμενης χώρας δεν κρατάει μόνο δέκα μέρες

«Πιστεύουμε ο καθεστώς της τιμώμενης χώρας δεν κρατάει μόνο δέκα ημέρες, στη διάρκεια της έκθεσης, αλλά το θεωρούμε ένα γεγονός με ετήσια διάρκεια, γι΄ αυτό και θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε μια σειρά από γεγονότα (...)» είπε από την πλευρά της η γενική πρόξενος των ΗΠΑ, Ρεμπέκα Φονγκ, η οποία θεωρεί ότι η 83η ΔΕΘ διαφέρει από όλες προηγούμενες εξαιτίας της συνεργασίας και των συνεργειών που αναπτύσσονται με τοπικούς φορείς. «Πιστεύω ότι η τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ δεν έχει να κάνει μόνο με το τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν οι Αμερικανοί, αλλά με το τι μπορούν να κάνουν (οι Αμερικανοί), δουλεύοντας από κοινού με ελληνικά σχολεία, ελληνικές εταιρείες, την ελληνική κυβέρνηση, κεντρική και περιφερειακή, τον ελληνικό στρατό, τη Helexpo και φυσικά το Ελληνοαμερικανό Επιμελητήριο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Φονγκ.

Σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ η Ελλάδα

Απαντώντας σε ερώτημα σε σχέση με το αν η παρουσία των ΗΠΑ προσλαμβάνει πιο "σταθερά" χαρακτηριστικά, η κ. Φονγκ επισήμανε: «Πάντα λέω στις ομιλίες μου, τα τελευταία λίγα χρόνια, ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, ότι είναι στρατηγικά σημαντική». Σημειώνοντας πως όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα, και έχοντας μιλήσει σε κάποιους φίλους και συναδέλφους, διαπίστωσε ότι κατά διαστήματα τα τελευταία 20 χρόνια οι ΗΠΑ δεν ήταν ιδιαίτερα ορατή χώρα στην Ελλάδα, θεωρεί «ότι είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε στην Ελλάδα και τους Έλληνες ότι η Αμερική νοιάζεται, ότι η Ελλάδα έχει σημασία». Οι ΗΠΑ, τόνισε, θεωρούν την Ελλάδα εταίρο σε πολλά πράγματα, και με βάση τις εξελίξεις ανά τον κόσμο αυτή τη στιγμή φαίνεται "απλά φυσικό" ότι «θα ενισχύσουμε αυτή τη σχέση και ότι θα βρούμε έναν τρόπο να είμαστε πολύ εδώ». Η ίδια επισήμανε ότι, ούσα εν μέσω μιας "δύσκολης" (tricky) γεωγραφικής γειτονιάς, είναι σημαντικό η Ελλάδα να είναι σταθερή και υγιής.

Εκπλήξεις σε επίπεδο υποδομών κι ευκαιρία για ανάδειξη της πόλης σε τεχνολογικό hub

Στο μεταξύ, εκπλήξεις σε επίπεδο υποδομών στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης υποσχέθηκε, καθ΄ οδόν προς τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το αν η δυναμική αμερικανική συμμετοχή θα απαιτήσει αναβαθμίσεις στο "hardware" των εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

«Θα έχετε μερικές εκπλήξεις. Επειδή η συμμετοχή των ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική, τόσο σε εύρος, όσο και σε ποιότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να ετοιμάσουμε κάποιες εκπλήξεις μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, (οπότε ξεκινά η 83η ΔΕΘ)», είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε ότι ο πήχης τίθεται γενικά πολύ ψηλά, και οι χώροι είναι ήδη soldout με αποτέλεσμα να υπάρχει τόσους μήνες πριν δυσκολία στη διάθεση χώρων. Ο ίδιος επισήμανε ότι η αμερικανική συμμετοχή, που δίνει έμφαση στην καινοτομία και την τεχνολογία, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε τεχνολογικό hub.

«Στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ, σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα έχουμε το ελληνικό οικοσύστημα startups. Πάνω σε αυτό, στα επόμενα χρόνια θα μπoρούσαμε να χτίσουμε μια έκθεση, ενδεχομένως μέσα στην έκθεση, που θα δίνει έμφαση στο ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας» επισήμανε και προσέθεσε ότι η ΔΕΘ-Helexpo AE συζητά μια μόνιμη συνεργασία για τα Βαλκάνια και με τη World Mobile Congress (WMC) στη Βαρκελώνη.

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανού Επιμελητηρίου και επικεφαλής της επιτροπής Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Μπακατσέλος, επισήμανε από την πλευρά του ότι πέρα από το ενδιαφέρον που θα έχει το ίδιο το αμερικανικό περίπτερο στη ΔΕΘ, η αμερικανική συμμετοχή αποτελεί «τεράστια ευκαιρία για τη Βόρεια Ελλάδα να επανέλθει στο διεθνές προσκήνιο» και στο σκηνικό αυτό ιδιαίτερη σημασία έχει η επίσκεψη Ρος.

«Βάζουμε τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα στο κέντρο των πραγμάτων και δημιουργούμε την ευκαιρία για την επόμενη μέρα. Νομίζω ότι εφόσον θα έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, τότε πράγματι η ΔΕΘ θα μπορέσει να είναι το ορόσημο για την επόμενη μέρα για την Ελλάδα. Το θέμα (δεν είναι τι θα γίνει στις μέρες της ΔΕΘ) είναι τι θα μείνει. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να μείνουν πράγματα για την ανάπτυξη της χώρας, για την επόμενη μέρα, για την ευημερία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» συνόψισε ο κ.Αναστασόπουλος, ενώ ο κ.Σπυρτούνιας παρουσίασε ενδεικτικά κάποιες από τις παράλληλες εκδηλώσεις της αμερικανικής συμμετοχής, οι οποίες περιλαμβάνουν και στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή π.χ funds, για τις επενδύσεις στη Νότια Ευρώπη.