Σαφή κατηγορία προς την Άγκυρα ότι «ενεργεί είτε από σύγχιση είτε από άγνοια» στο ζήτημα της συνεχιζόμενης «αυθαίρετης και επί μακρόν κράτησης», όπως την χαρακτήρισε, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανουπόλεως, απηύθηνε προς την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος.


Ξεκινώντας την ομιλία του του ο κ.Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκτός κειμένου, αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι εξακολουθούν και κρατούνται παράνομα καθώς δεν τους έχουν εισέτι απαγγελθεί κατηγορίες , τόνισε τα εξής:
«Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα προέρχεται από τις θέσεις και τη στάση που τηρεί η Τουρκία. Η προκλητικότητά της που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κορυφώνεται με την αυθαίρετη και επί μακρόν κράτηση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.


Αν νομίζουν ότι έτσι θίγεται το φρόνημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των ιδίων των Ενόπλων Δυνάμεων κάνουν λάθος. Το φρόνημά τους είναι ακμαίο, ακμαιότατο, και αποδεικνύουν με τη στάση τους ότι το φρόνημα όσων συμμετέχουν στιςΕΔ βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Πολύ περισσότερο αν αυτή η σύγχιση γίνεται ηθελημένα ή από άγνοια μιας ασήμαντης παράβασης συνοριακών σχέσεων με την απονομή ασύλου που διέπεται από κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Αυτή η αυθαιρεσία αποτελεί ωμή παραβίαση των κανόνων της έννομης τάξεως, των διεθνών κανόνων και της δημοκρατίας.


Ας το αντιληφθεί η Τουρκία το συντομότερο δυνατό. Όσο κάνει αυτά που κάνει εκτίθεται και μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι για την ποιότητα των στρατιωτικών μας».