Στο λιμενίσκο της Μαρίνας Ζέας κατέπλευσε για άλλη μία χρονιά η τριήρης «Ολυμπιάς» του Πολεμικού μας Ναυτικού, και την υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης, προκειμένου να «συμμετάσχει» και αυτή με την εκεί παρουσία της, στις δράσεις της εκδηλώσεως «Ημέρες Θάλασσας 2018».


Αμέσως μετά τον κατάπλου της τριήρους στη Ζέα επιβιβάστηκε σε αυτήν ο Δήμαρχος Πειραιώς, ο οποίος και ξεναγήθηκε στο πλοίο από τον κυβερνήτη της Αντιπλοίαρχο Νικόλαο Πολυχρονάκη ΠΝ.
Η τριήρης «Ολυμπιάς» του ΠΝ, η οποία – ως γνωστόν – αποτελεί ακριβές ομοίωμα αρχαίας Αθηναϊκής τριήρους, θα είναι ανοικτή για το κοινό από σήμερα Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 και θα παραμείνει στο λιμάνι της Ζέας επισκέψιμη στο κοινό μέχρι το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018. Οι ώρες επισκέψεως του κοινού είναι: 10:00-14:00 και 17:30-21:30 καθημερινώς.


Μετά την επίσκεψή του και την ξενάγησή του στην τριήρη «Ολυμπιάς», ο Δήμαρχος Πειραιά Γ.Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε πως αποτελεί ιδιαίτερη χαρά να υποδέχεται για ακόμα μια χρονιά την ιστορική τριήρη του ΠΝ στο πλαίσιο της εκδηλώσεως «Ημέρες Θάλασσας 2018». Ο Γ. Μώραλης επεσήμανε, ότι «η παραμονή της τριήρους στο λιμάνι της Ζέας για 10 μέρες είναι ένα ξεχωριστό γεγονός, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους δημότες, στους κατοίκους της Αττικής, στους μαθητές και στους τουρίστες να επισκεφθούν ένα εμβληματικό πλοίο, όπως είναι η τριήρης «Ολυμπιάς», να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν για την σπουδαία ιστορία της».


Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριήρης «Ολυμπιάς» αποτελεί – ως προελέχθη – ένα λειτουργικό αντίγραφο αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνος π.Χ. Κατασκευάστηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1985-1987 στο πλαίσιο προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας, με βάση τις έρευνες του ιστορικού J.S. Morrison και του ναυπηγού J.F. Coates με τη χρηματοδότηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.