Θέση μάχης έχουν λάβει οι δικηγόροι της Αθήνας μετά την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Ήδη οι δικηγόροι της Πρωτεύουσας έχουν αποφασίσει να στήσουν κάλπες στις 5, 6, 7, 8 και 11 του Ιουνίου την Ευελπίδων, στο Εφετείο, αλλά και στον Δικηγορικό Σύλλογο προκειμένου να ψηφίσουν για το εάν συμφωνούν ή όχι με τη διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, έθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή μία σειρά ερωτημάτων, δίνοντας στοιχεία για τις τραγικές όπως είπε ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώ εξέθεσε και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία αντίθετα με την Ελλάδα, συγχωνεύει τα δικαστήρια της, αντί να τα εξαπλώνει. «Με τι χρήματα θα φταχτούν τα καινούργια Πρωτοδικεία; Εδώ δεν έχουν φωτοτυπικό χαρτί» είπε ο Δ. Βερβεσσός, καλώντας τον Σταύρο Κοντονή να απαντήσει, αφού όπως είπε ο υπουργός έχει κλειστή στην πόρτα του. Παράλληλα, ο κ. Βερβεσός διερωτήθηκε σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα μπει, από την στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται».

Το 2016-2017 η ένωση δικαστών και εισαγγελέων έδωσε 6.400 ευρώ για την αγορά κλιματιστικών και εκτυπωτών, ενώ τα τελευταία χρόνο ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει δαπανήσει περισσότερα από 300.000 ερυώ για αγορά και συντήρηση μηχανημάτων, έπιπλα γραφείου, συντήρηση ασανσέρ, εγκατάσταση και λειτουργία wi-fi. Ο Δ. Βερβεσός αποκάλυψε ότι ο γιατρός που βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει προσληφθεί από τον ΔΣΑ, ενώ ο σύλλογος είναι αυτός που με δικά του χρήματα αναβαθμίζει το Ίντερνετ στο Πρωτοδικείο.

Παράλληλα, ο κ. Βερβεσός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η επίμαχη εξαγγελία συνδέεται με τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η διάσπαση του Πρωτοδικείου θα βοηθήσει τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και θα καταστρέψει τα μικρά αλλά και τους δικηγόρους που δουλεύουν μόνοι. «Στον διάλογο που είχαμε τελευταία, ο κ. Κοντονής, δεν μας είπε ποτέ ότι σκοπεύει να κάνει τρία πρωτοδικεία. Δεν μας κάλεσε ποτέ να μας ενημερώσει. Που θα τα κάνει, ποσό κοστίζουν, που θα βρει τα κονδύλια. Πως θα τα κάνει με τους ίδιους δικαστές; Με τον ίδιο αριθμό; Αυτήν τη στιγμή στο Πρωτοδικείο υπάρχουν 27 κενές θέσεις δικαστών ενώ συνολικά, εάν συμπεριλάβει κανείς και εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, τα κενά φθάνουν τα 51. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους φθάνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξουμε νέα Πρωτοδικεία;»

Το έλλειμμα ρευστότητας σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, προκύπτει και από τον θεσμό της νομικής βοήθειας, με τους δικηγόρους που διορίζονται σε πολίτες που δεν έχουν χρήματα να προσλάβουν συνήγορο, να πληρώνονται 2 με 3 χρόνια μετά. «Φθάσαμε στο σημείο να μην υπάρχουν δικήγοροι να παρασταθούν, αφού δεν πληρώνονται, ενώ αναγκάζονται να βάζουν από την τσέπη τους το γραμμάτιο» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί πολύ η δικαστική ύλη στο Πρωτοδικείο, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε γιατί πολλές διαδικασίες μεταφέρθηκαν στα Ειρηνοδικεία.Την ίδια ώρα ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Και θέτουν το ερώτημα: Γιατί να μην ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα Ειρηνοδικεία; Γιατί προέκυψε η ανάγκη της σύστασης νέων Πρωτοδικείων;