Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Μπεγιάζ Φιρτίνα» που πραγματοποιείται στο Αιγαίο, με μαζικές παραβιάσεις και άλλες έκνομες ενέργειες, που σχεδόν στο σύνολό τους πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και από ελικόπτερα των ναυτικών τους δυνάμεων!

Πιο συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός με δύο μαχητικά F-16 από τα οποία κανένα οπλισμένο, και εννέα μεμονωμένα από τα οποία δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 7 ελικόπτερα, συνολικώς 11 πτητικά μέσα, που πραγματοποίησαν 14 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και …56 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), από τις οποίες οι 39 πραγματοποιήθηκαν από τα CN-235 και 17 από τα ελικόπτερα, στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές και όλη αυτή η έκνομη δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ.