Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 77η επέτειο από την επική Μάχη της Κρήτης, τον Μάϊο του 1941, εναντίον των δυνάμεων του Άξονος, παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Ο Αρχηγός, εκπροσωπώντας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρέστη σε επιμνημόσυνες δεήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων αλλά και στο αντίστοιχο των Συμμάχων, ενώ κατάθεσε δάφνινο στεφάνι στο Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στον Λατζιμά Ρεθύμνου και στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στη Σούδα. Επίσης, παρέστη και σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν τις αρμόδιες αυτοδιοικητικές αρχές με προσωπικό και μέσα, για την πραγματοποίηση των εν λόγω εκδηλώσεων, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής μνήμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις αυτές παρέστη και ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, η οποία φέτος γιορτάζει την 190η επέτειο από της ιδρύσεώς της στις 21 Δεκεμβρίου 1828 στο Ναύπλιο από τον τότε πρώτο κυβερνήτη της μόλις απελευθερωμένης Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, Υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Ως γνωστόν στην επική Μάχη της Κρήτης συμμετείχαν και οι Ευέλπιδες Ι Τάξεως μαθητές της Σχολής, οι οποίοι αρνήθηκαν να διαλυθούν και να πάνε στα σπίτιά τους, αλλά παραλαμβάνοντας τον οπλισμό τους – εν σώματι – μέσω Πελοποννήσου στην Κρήτη, όπου συμμετείχαν στη Μάχη και είχαν μάλιστα νεκρούς και τραυματίες.