Η ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει την κυπριακή στην σύσταση και λειτουργία Ακτοφυλακής. Η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε μετά από σημερινή συνάντηση, στην Λευκωσία, του Κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως Ιωνά Νικολάου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδος Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Για υλοποίηση της απόφασης θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας και μέλη της Λιμενικής Αστυνομίας θα εκπαιδευτούν σε αντίστοιχες σχολές, στις οποίες εκπαιδεύονται τα μέλη της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ο κ. Κουρουμπλής εισηγήθηκε, αν είναι δυνατόν, τα πρώτα μέλη της Λιμενικής Αστυνομίας να μεταβούν στην Ελλάδα για εκπαίδευση στο επόμενο δεκαήμερο. Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι «αυτό αποτελεί μια τεράστια προσφορά, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης των δικών μας στελεχών».

Επίσης, ο κ. Νικολάου είπε ότι με τον κ. Κουρουμπλή συζήτησαν για κοινές επιχειρήσεις, κοινές αρμοδιότητες των δύο Σωμάτων και για τη συμμετοχή της Κύπρου σε επιχειρήσεις, που γίνονται στην Ελλάδα, ώστε τα μέλη της κυπριακής Ακτοφυλακής να έχουν πρακτική γνώση και να αποκομίσουν την εμπειρία από την ελληνική Ακτοφυλακή, η οποία, τόνισε ότι «αναγνωρίζεται διεθνώς».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδος, Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι έγινε ένα πρακτικό βήμα και αποφασίστηκε ότι θα πρέπει άμεσα να μεταβούν στην Αθήνα και να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες του λιμενικού χώρου τα μέλη που θα στελεχώσουν την κυπριακή Ακτοφυλακή, ώστε να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες και γνώση. «Αυτό θα είναι η απαρχή και θα έχει συνέχεια σε ακαδημαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι οδηγίες, που υπάρχουν από τις ηγεσίες των δύο Κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου, γίνονται πραγματικότητα και σε ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα της Ακτοφυλακής, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός. Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι η Κύπρος αναδεικνύεται όλο και περισσότερο σε ένα τόπο ιδιαίτερα υψηλής γεωστρατηγικής θέσης. «Όσο αναπτύσσονται οι ενεργειακές δραστηριότητες στην περιοχή η χώρα γίνεται το κέντρο μεγάλου, παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Όμως αυτή η ανάπτυξη συνδέεται και με μια σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την επιτήρηση - ζητήματα κρίσιμα τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα», ανέφερε.

Για το προσφυγικό, ο υπουργός δήλωσε ότι τα ζητήματα ασφάλειας για την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν να κάνουν τόσο με την εθνική ασφάλεια όσο και με την ασφάλεια απέναντι σε φαινόμενα τρομοκρατίας ή οποιαδήποτε φαινόμενα, τα οποία, πρόσθεσε, ότι «μπορούν να επιδράσουν αρνητικά σε τομείς της δημόσιας ζωής και της παραγωγικής δραστηριότητας, όπως είναι ο τουρισμός».