Τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή και στο Αρχηγείο Στόλου επισκέπτεται σήμερα, δεύτερη ημέρα της επισήμου, ανταποδοτικής επισκέψεώς του στην Ελλάδα, ο υπουργός Αμύνης της Ρουμανίας Mihai Fifor, συνοδευόμενος για το σκοπό αυτό και από τον Αρχηγό του πολεμικού ναυτικού της χώρας του Αντιναύαρχο Alexandru Mirsu και είναι άκρως ενδεικτικό του επικεντρωμένου ρουμανικού αμυντικού ενδιαφέροντος από τη χώρα μας.


Ο Ρουμάνος υπουργός, μαζί με τον φιλοξενούντα Έλληνα ομόλογό του συζήτησαν και αποφάσισαν τα εξής για την περαιτέρω διεύρυνση των ελληνορουμανικών αμυντικών σχέσεων.
1)Συμφωνία όπως οι διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που έχει η Ελλάδα με χώρες της Μέσης Ανατολής να επεκταθούν σε συνεργασία και με τη Ρουμανία.


2)Η Ρουμανία ενδιαφέρεται για να εκπαιδευτούν οι πιλότοι της των μεταχειρισμένων F-16 που αγόρασε από την Πορτογαλία στην Ελλάδα, κάτι βεβαίως που έχει αποδεχτεί και η ελληνική πλευρά με το ΥΠΕΘΑ και την ΠΑ.
3)Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για να περάσουν τα ελληνικά ελικόπτερα Super Puma της ΠΑ από εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση στο Μπρασόβ της Ρουμανίας, όπου βρίσκεται και το εργοστάσιο που έχει κατασκευάσει τα ρουμανικά ίδιου τύπου ελικόπτερα των ρουμανικών ΕΔ.


4)Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών (και όχι μόνο) αρχής γενομένης από τη μεγάλη τετραεθνή άσκηση Ειδ.Δυνάμεων που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου στο ΚΕΕΔ με τη συμμετοχή Ελλάδος, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, και Σερβίας.
5)Ενδιαφέρον των Ρουμάνων για παροχή ναυτικής εκπαιδεύσεως στο προσωπικό τους από το Ελληνικό ΠΝ.


6)Εξέταση του ρουμανικού ενδιαφέροντος για τη ναυπήγηση στην Ελλάδα υποβρυχίων για το ρουμανικό ναυτικό. Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά έγινε γνωστό ότι ο Ρουμάνος ΥΠΑΜ και Α/ΓΕΝ θα επισκευφθούν τα ναυπηγεία Ελευσίνος και εγκαταστάσεις του ΠΝ, όπως το Κέντρου Ελέγχου Βλάβων, για (πλήρη) «ενημέρωση» και επιτόπια εξέταση.


7)Έντονο Ρουμανικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση του στόλου των μεταχειρισμένων F-16 που ως προελέχθη απόκτησαν πρόσφατα από την Πορτογαλία, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ που έχει τεράστια εμπειρία επί του θέματος.
8)Εκφράστηκε η πλήρης υποστήριξη της Ρουμανίας στην προσπάθεια της Ελλάδος για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούνται παράνομα (καθώς δεν τους έχουν απαγγελεθεί εισέτιο κατηγορίες) στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανουπόλεως!


9)Εμβάθυνση της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών, κρατικών και ιδιωτικών, των δύο χωρών.