Τη διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε δυτικής και ανατολικής Αττικής, προανήγγειλε σήμερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Οπως ειπε εντός του Σεπτεμβριου αναμενεται να ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για την δικαστική αστυνομία, ενω προνήγγειλε την ολοκλήρωση προσλήψεων μεσω ΑΣΕΠ για την στελέχωση κενων θεσεων στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία.

Συγκεκριμένα για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως :«Είναι αμετάκλητη η αποφαση της κυβέρνησης για τη διάσπαση του πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας της Αθήνας. Ηδη με το πρωτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή θα καθοριστεί ο τρόπος επιλογής της έδρας των δυο πρωτοδικείων. Αυτος ο υδροκεφαλισμός που επικρατεί εδώ και χρόνια κατα ενα παράλογο τρόπο στο πρωτοδικείο αθηνών, μοναδικό παραδειγμα στην ευρώπη θα σταματήσει....Εκτιμώ οτι μέσα στο 2018 θα εχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νεα πρωτοδικεία ανατολικής και δυτικής Αττικής και η στέγαση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019».

Παράλληλα αναφερθηκε και στο ζήτημα της ίδρυσης της δικαστικής αστυνομίας επισημαίνοντας πως : «Μου έχει παραδοθεί το νο μοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία και πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα εχει ψηφιστεί. Σε αυτο θα περιλαμβάνονται και διαταξεις που θα αφορούν επιστημονικό προσωπικό για παράδειγμα σε ανακριτές διαφθοράς που θα επεξεργάζονται ζητήματα σε υποθέσεις που χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Αλλά και η στελέχωση της δικαστικής αστυνομίας με προσωπικό που θα αναλάβει κατα κύριο λόγο αστυνομικά καθήκοντα, είναι κάτι το οποίο έχει κριθεί πολλαπώς και απο όλες τις πλευρές θετικό. Θα αρχίσει η υλοποίηση βήμα βήμα και σταδιακά . Δε θα υλοποιηθεί στο συνολό του για το σύνολο της επικράτειας , εχουμε κατα αρχάς σκοπό να υλοποίησουμε το σχέδιο στα 3 μεγάλα δικαστήρια της χώρας , ΑΘήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη».

Επίσης ο κ. Κοντονής προανήγγειλε και προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ τονίζοντας :

«Ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ, και ηδη διορίζονται με γρήγορες διαδικασίες οι πρώτοι δικαστικοί υπάλληλοι στο πρωτοδικείο και την Εισαγγελία για να πληρωθούν τεράστια κενά , τα οποία υπήρχαν χρόνια».

Επίσης, ο κ. Κοντονής ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τους δικαστικούς υπαλληλους της εισαγγελίας και του πρωτοδικείου για το έργο που παρέχουν, για τις τεράστιες προσπαθειες που καταβάλλουν με τρομερό φότρο εργασίας που ξεπερνά πολλές φορές το ανθρώπινο μέτρο. Επίσης τους δικαστές για το μέρισμα που συγκεντρώνουν απο τις διατησίες, το οποίο διαθέτουν για την βελτίωση υποδομών του πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας. Τέλος εξέφρασε ευχαριστίες και στο υπουργειο Εθνικής Αμυνας για την συμβολή του στην ολοκλήρωση , μετα απο πάρα πολλά χρόνια , έργων αποκατάστασης των κτιρίων: «δηλαδή με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον ελληνα φορολογουμενο και στον συντομέτρο δυνατό χρόνο , εχουν γινει βελτιωτικές παραμβάσεις στα κτίρια και σε μεγά,λο βαθμό θα έλεγα εχει αλλαξει η εικόνα των δικαστηρίων στην Αθήνα».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων

ο υπουργός συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Εισαγγελίας Ηλ. Ζαγοραίο , του Πρωτοδικείου Ελ.Γεωργίλης και εκπροσωπους των δικαστικών υπαλλήλων , παρουσία του γγ του υπουργειου Δημ. Παπασπύρου.