Ομιλία του Επίτιμου Γενικού Επιθεωρητή Στρατού Αντιστράτηγου ε.α. Χρήστου Φωτόπουλου, της Τάξεως του 1950 Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, για τα 190 χρόνια (1828-2018) προσφοράς στην Πατρίδα της Σχολής, σε ειρηνικές και πολεμικές περιόδους, του πρώτου εκπαιδευτικού ιδρύματος ανωτάτης εκπαιδεύσεως στην μόλις απελευθερωμένη από τους Τούρκους χώρα, πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή στο αμφιθέατρο του ΓΕΣ!

Η ομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή, περιελάμβανε μεταξύ άλλων, ιστορική αναδρομή της λειτουργίας της Σχολής από ίδρυσής της, στις 21 Δεκεμβρίου 1828 με διάταγμα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, έως και σήμερα, εκτενή αναφορά στις μάχες στις οποίες έλαβαν μέρος Ευέλπιδες, καθώς επίσης και στη διαχρονική προσφορά της Σχολής στο κοινωνικό σύνολο.

Στην προαναφερθείσα ομιλία του Στρατηγού Φωτόπουλου, ο οποίος είναι παλαιός Καταδρομέας-Αλεξιπτωτιστής από τους πρώτους και συγγραφέας ενός πολύτιμου τρίτομου έργου για την ιστορία της ΣΣΕ, εκτός από το προσωπικό του ΓΕΣ, παραβρέθηκε αριθμός αποφοίτων Τάξεως του '50 της ΣΣΕ, συμμαθητές του ομιλητή, οι οποίοι επίσης τιμήθηκαν για την προσφορά και τις υπηρεσίες τους προς την Πατρίδα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η σύντομη ομιλία, του προέδρου του συλλόγου αποστράτων της Τάξης ΣΣΕ/1950, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε αριθμό, στην μακρόχρονη πορεία της ΣΣΕ, με 456 άτομα, καθώς είχαν εισέλθει τότε – ως πρωτοετείς – στη διάρκεια του αιματηρού Ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, το 1947, όταν κανείς δεν γνώριζε πότε αυτός θα τελειώσει και οι απώλειες σε μικρούς αξιωματικούς ήταν πολύ μεγάλες. Από αυτούς τους 456 σήμερα εξακολουθούν να είναι εν ζωή 152 (ζωή να έχουν οι άνθρωποι), από τους οποίους οι 25 παραβρέθηκαν στη χθεσινή τελετή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους 456 Ευέλπιδες της Τάξεως, οι οποίοι ονομάστηκαν ανθυπολοχαγοί το 1950, ήταν και ο πατέρας του σημερινού Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγος ε.α. (του Πυροβολικού) Στεφανής, ο οποίος δεν βρίσκεται σήμερα εν ζωή, και ήταν απολύτως κατανοητή η συγκίνηση και προσωπική κατάθεση του σημερινού Αρχηγού, μιλώντας προς τους συμμαθητές του πατέρα του!

Οι απόστρατοι της Τάξεως ΣΣΕ/1950, εξέφρασαν ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για την τιμή να συγκεντρωθούν και να τιμηθούν για την προσφορά τους, ενώ ιδιαίτερα συγκινημένοι, ευχαρίστησαν επίσης για την έκπληξη που τους επιφυλάχθηκε, να προβληθεί μεγάλο μέρος ιστορικών φωτογραφιών από τις δράσεις τους, από το προσωπικό άλμπουμ ανώτατου αξιωματικού εν ενεργεία, του οποίου ο πατέρας ήταν επίσης συμμαθητής τους και το είχε σε εξαιρετική κατάσταση.

Λ.Σ.Μ.