Με την επίσημη τελετή λήξεως oλοκληρώθηκε την Παρασκευή η ετήσια, πολυήμερη, πολυεθνική, άσκηση με την επωνυμία “Phoenix Express 2018”, που διεξήχθη στις θαλάσσιες περιοχές του Κρητικού και Λιβυκού πελάγους και της Κεντρικής Μεσογείου, ή εν πλω εκπαίδευση, ενώ η αντίστοιχη εν όρμω εκπαίδευση του προσωπικού πραγματοποιήθηκε στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα της Κρήτης.

Στην προαναφερθείσα άσκηση, που διεξήχθη από την Κυριακή 29 Απριλίου έως και την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, συμμετείχαν προσωπικό και μονάδες από την Αλγερία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Λιβύη, τη Μάλτα, το Μαρόκο, τη Μαυριτανία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Ελλάδα, με τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» (F-454), τύπου MEKO-200HN, κλάσεως «Ύδρα», με το οργανικό της ελικόπτερο τύπου S-70B “Aegean Hawk”, ομάδες της Διοικήσεως Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) και επιτελείς.

Συμφώνως με το ΓΕΝ «Σκοπός της άσκησης που διοργανώθηκε από το Ναυτικό των ΗΠΑ ήταν η προσέγγιση των χωρών της Βόρειας Αφρικής και η αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών από τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Επιπλέον συνετέλεσε στην εξάσκηση και αξιολόγηση πολυεθνικών ναυτικών δυνάμεων σε ένα ευρύ φάσμα ναυτικών επιχειρήσεων με σκοπό την επίτευξη διαλειτουργικότητας και την επαύξηση των δυνατοτήτων των συμμετεχόντων στην εκτέλεση επιχειρήσεων ναυτικής ασφάλειας».

Στη σημερινή τελετή λήξεως, που πραγματοποιήθηκε – ως προελέχθη – στο ΚΕΝΑΠ στη ναυτική βάση της Σούδας, παρέστησαν ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, η Διοικητής του Αμερικανικού 6ου Στόλου της Μεσογείου Αντιναύαρχος Lisa M. Franchetti USN, ο Διοικητής του ΚΕΝΑΠ (και του Ναυστάθμου Κρήτης) Αρχιπλοίαρχος (ΟΥΚ) Χάρης Ζησιμόπουλος ΠΝ, και εκπρόσωποι όλων των συμμετεχουσών στην άσκηση ναυτικών.