Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στο Στρατόπεδο «Παπάγου», όπου του έγινε και η επίσημη τελετή υποδοχής του στη χώρα μας του Διοικητού Διακλαδικής Διοικήσεως Συμμαχικών Δυνάμεων Νεαπόλεως και Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ (Commander Allied Joint Force Command Naples/US Naval Forces Europe-US Naval Forces Africa), ναύαρχος James G. Foggo III,USN, στο πλαίσιο της πρώτης επισήμου επισκέψεώς του που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, από της αναλήψεως των νέων του καθηκόντων, προ μερικών μηνών.

Μίας επισκέψεως που τύποις εντάσσεται στον κύκλο των «εθιμοτυπικού χαρακτήρος» επισκέψεων γνωριμίας που πραγματοποιεί στην περιοχή από την ανάληψη των καθηκόντων του, ωστόσο αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για πλήρη, ουσιαστική και σε βάθος ενημέρωσή του από όλους τους Έλληνες συνομιλητές του.

Στις συζητήσεις που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ με τον Αμερικανό ναύαρχο-διοικητή, συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, καθώς και θέματα που αφορούν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της Νοτίου Πτέρυγος της Συμμαχίας.

Ακόμα, εξετάστηκε η υφιστάμενη διμερής στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος-ΗΠΑ, υπό το πρίσμα της προσφάτου συναντήσεως στην Ουάσινγκτον, του ναυάρχου Αποστολάκη με τον Αμερικανό ομόλογό του στρατηγό (των Πεζοναυτών) Joseph F. Dunford USMC, ενώ εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διευρύνσεώς της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαιδεύσεως και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και στις ειδικές επιχειρήσεις πιο συγκεκριμένα.

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, ο ναύαρχος Αποστολάκης στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:

* Τις αναλαμβανόμενες (και αναληφθείσες) πρωτοβουλίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, φέρνοντας μάλιστα ως απτό παράδειγμα το σχεδιασμό υλοποιήσεως ασκήσεως Ειδικών Δυνάμεων από την Ελλάδα-Βουλγαρία-Σερβία και Ρουμανία στην Ελλάδα τον προσεχή Ιούνιο.

* Τη συμμετοχή μονάδων των Ελληνικών ΕΔ σε επιχειρήσεις προβολής ασφαλείας στην περιοχή ευρύτερου ενδιαφέροντος της Νοτίου Πτέρυγος της Συμμαχίας, όπως τις επιχειρήσεις KFOR (Κοσσυφοπέδιο), SEA GUARDIAN (ΝΑΤΟ – Μεσόγειος), SOPHIA (ΕΕ – Μεσόγειος), UNIFIL (ΟΗΕ – θαλάσσια περιοχή ανοικτά Λιβάνου).

* Τη σκοπιμότητα όχι μόνο της συνεχίσεως αλλά και γεωγραφικής διευρύνσεως της ΝΑΤΟϊκής επιχειρήσεως ανασχέσεως των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο με τη συμμετοχή και μονάδων του ΠΝ των ΗΠΑ.

* Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.

* Τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαιδεύσεως στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της Συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.

* Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών ΕΔ στο Αιγαίο.

Κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ο ναύαρχος Foggo ενημερώθηκε για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των Ελληνικών ΕΔ, ενώ επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ, όπου και ενημερώθηκε για την οργάνωση, λειτουργία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του.

Επίσης, κατά την παραμονή του στο Στρατόπεδο «Παπάγου» ο Αμερικανός ναύαρχος είχε εθιμοτυπικού χαρακτήρος συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο, παρουσία και του Πρέσβεως των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊα0τ, όσο και με τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ στα γραφεία τους αντιστοίχως. Με τον τελευταίο μάλιστα συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο ρόλος του ΠΝ ως παράγοντος ασφαλείας και σταθερότητος στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, και η περαιτέρω αναβάθμιση της πολύ καλής διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον τομέα της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως.

Τέλος, την Πέμπτη, πρώτη ημέρα της επισκέψεώς του στην Ελλάδα, ο ναύαρχος Foggo είχε επισκεφθεί το Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ, και ακολούθησε λεπτομερής ενημέρωσή του για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του ΑΣ. Επίσης, παρακολούθησε επίδειξη δυνατοτήτων προσομοιωτή επιθέσεων υποβρυχίων της Διοικήσεως Υποβρυχίων, ενώ επισκέφθηκε το υπερσύγχρονο υποβρύχιο «ΜΑΤΡΟΖΟΣ» Type-214AIP καθώς και την πυραυλάκατο ΤΠΚ «ΡΙΤΣΟΣ» εν όρμω Ναυστάθμου.