Ένα ντοκιµαντέρ-αφιέρωµα σε µια ξεχωριστή πτυχή της προσωπικότητας και του έργου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ξεκίνησε ήδη να προετοιµάζεται, µε στόχο να ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε να προβληθεί στις 18 Οκτωβρίου φέτος, οπότε συµπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου πολιτικού, που έφυγε από τη ζωή πέρυσι.

Η προετοιµασία ξεκίνησε πριν από λίγες εβδοµάδες, µε τη στενή συνεργασία του Ιδρύµατος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», την προσωπική επιµέλεια της κόρης του, Αλεξάνδρας, και τη σκηνοθετική επίβλεψη του Βαγγέλη Ευθυµίου, του ανθρώπου που έχει παρουσιάσει µε εξαιρετικό τρόπο το έργο του Σταύρου Μπένου και της πρωτοβουλίας «∆ιάζωµα» για την προβολή και αξιοποίηση των αρχαίων θεάτρων της χώρας.

Αυτή τη φορά, ο σκηνοθέτης και η οµάδα µε την οποία θα εργαστεί για το ντοκιµαντέρ θα αναδείξουν µια πλευρά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την οποία πολύς κόσµος δεν γνωρίζει. Μια πλευρά διαφορετική από εκείνη του φλογερού αγωνιστή των ιδεών του και του φιλελεύθερου πολιτικού, µε την τεράστια πορεία και συµβολή στη δηµιουργία της σύγχρονης Ελλάδας. Πρόκειται για τη µεγάλη αγάπη του πρώην πρωθυπουργού για τη φύση και το περιβάλλον, ιδιαίτερα δε -όπως είναι φυσικόγια την Κρήτη, καθώς λίγοι ξέρουν πως ήταν εκείνος που το 1951 ως νεαρός βουλευτής είχε µιλήσει πρώτη φορά για την ανάγκη να χαρακτηριστεί εθνικός δρυµός το Φαράγγι της Σαµαριάς, κάτι που συνέβη µερικά χρόνια αργότερα, το 1965.  

ΣΤΟ ΘΕΡΙΣΟ

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη βρέθηκε πριν από λίγες ηµέρες για ένα µέρος των γυρισµάτων στο ιστορικό Θέρισο, που διαδραµάτισε σηµαντικό ρόλο στα επαναστατικά κινήµατα του νησιού, ενώ το 1943 υπεγράφη µε την καθοριστική συµβολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη η συµφωνία µε την οποία αποφεύχθηκε ο εµφύλιος στην Κρήτη.

Το Θέρισο θα είναι ένα από τα µέρη από όπου θα περάσει η «∆ιαδροµή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη». Πρόκειται για την τελευταία επιθυµία του µεγάλου Κρητικού πολιτικού, µια τεράστια οικολογική δράση, από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος, µέσα από τα Λευκά Ορη, σε συνεργασία µε την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και τη WWF Ελλάς, η οποία περιλαµβάνει τη δηµιουργία δεκαπέντε µονοπατιών, ενός πρότυπου βοτανικού κήπου µε αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά, αλλά και την αποκατάσταση της περιοχής των Λευκών Ορέων µε σηµαντικές δενδροφυτεύσεις.

Συγκεκριµένα, το δίκτυο 15 µονοπατιών θα είναι συνολικού µήκους 58 χλµ και θα διασχίζει τα Λευκά Ορη. Το ξεκίνηµα θα γίνει από την περιοχή όπου βρίσκεται το Μοναστήρι της Αγίας Κυριακής και η διαδροµή θα περάσει, µεταξύ άλλων, από το Θέρισο, τη Ζούρβα και την επίσης ιστορική Τροµάρισσα, µε το ονοµαστό φαράγγι. Στόχος είναι η κατάληξη της διαδροµής να συνδεθεί µε το άνοιγµα έπειτα από πολλά χρόνια της δεύτερης εισόδου του Φαραγγιού της Σαµαριάς.  

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Το έργο έχει σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονοµιά της περιοχής, τη φύση και την ιστορία του τόπου που λάτρεψε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και συνήθιζε να τον περπατάει όποτε έβρισκε ευκαιρία µέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Οι άνθρωποι που έζησαν δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό έχουν να λένε για το ενδιαφέρον που έδειχνε γι’ αυτόν τον τόπο και την οδύνη του κάθε φορά που γίνονταν φυσικές καταστροφές. Γι’ αυτό άλλωστε και µέχρι το τέλος του βίου του αγωνιζόταν για την οικολογική αποκατάσταση όλης της περιοχής που καλύπτουν τα Λευκά Ορη.

Το ντοκιµαντέρ, που θα περιλαµβάνει και πολλές συνεντεύξεις, θα γυρίζεται παράλληλα µε όλη την προετοιµασία για τις µελέτες του έργου και τόσο η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η οποία είναι γνωστή για τις κοινωνικές της δραστηριότητες όλα τα προηγούµενα χρόνια, όσο και οι υπόλοιποι άνθρωποι του Ιδρύµατος έχουν σκοπό να δώσουν όλες τις δυνάµεις τους για να τιµήσουν µε το αποτέλεσµα της προσπάθειας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 5 Μαιου 2018