Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης καταδικάστηκαν οι δύο φυσικοι αυτουργοί για τη δολοφονία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη το 2011.

Αντίθετα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας προχώρησε στην αθώωση του Γιώργου Εμερτζίδη για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία των δυο αστυνομικών. Πρωτόδικα, ο κατηγορούμενος είχε καταδικασθεί σε δυο φορές ισόβια. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το ξέσπασμα των συγγενών των αδικοχαμένων αστυνομικών. "Ποια ελαφρυντικά τους αναγνωρίζετε; Σκότωσαν τα παιδιά μας....Είναι δολοφόνοι θα τους αθωώσετε κιόλας;" φώναζαν οι συγγενείς και οι μητέρες των αδικοχαμένων αστυνομικών.

Σχετικά με τα ελαφρυντικά που ζητήθηκαν από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, η εισαγγελέας της έδρας ανάφερε: «Προσβολή στη μνήμη των νεκρών να τους χορηγηθούν ελαφρυντικά. Με αποτριασμό ζητώ να μην τους χορηγηθούν. Και συγκεκριμένα για τον Σαββίδη που ζητάει μετέπειτα καλή συμπεριφορά η εισαγγελέας είπε: Έφυγε περιφρονώντας το δικαστήριο, ήξερε στη φυλακή πως να συγκρατεί τις κακοποιές ορμές του.»

Αντίθετα, με τον Γιώργο Εμερτζίδη ο οποίος καταδικάστηκε μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το δικαστήριο επέβαλλε στους άλλους δυο κατηγορουμένους Ιωάννη Σαβίδη και Ανδρέα Ποφίδη δια ισόβια κι 66 έτη κάθειρξη καταδικάζοντας τους ως φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας των αστυνομικών. Οι υπόλοιποι 9 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές από 2-8 έτη φυλάκισης.

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για την στυγερή δολοφονία των δυο νεαρών αστυνομικών που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο εκδόθηκε τρία χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι δυο καταδικασθέντες Ιωάννης Σαββίδης και Ανδρέας Ποφίδης κρίθηκαν ένοχοι και για έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών.

Μάλιστα στο άκουσμα της απόφασης ο Ι. Σαββίδης απευθυνόμενος προς τους δικαστές φώναξε: "Ντροπή σας, πρέπει να έχετε τύψεις... ".Να σημειωθεί ότι στην υπόθεση δολοφονίας των αστυνομικών στου Ρέντη, εμπλέκεται και τέταρτο πρόσωπο. Πρόκειται για τον Βιτάλι Τερσενίδη που φυγοδικεί και με απόφαση που είχε εδκόσει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, η δικογραφία για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο έχει διαχωριστεί. Η στυγερή δολοφονία των δυο αστυνομικών Γ. Ευαγγελινέλη και Γ. Σκυλογιάννη έλαβε χώρα την 1η Μαρτίου του 2011 στου Ρέντη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης ενός περιπτέρου στο Μενίδι τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση για να αναφέρει ληστεία, δίνοντας στους αστυνομικούς τη μάρκα και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δραστών.


Λίγη ώρα αργότερα, τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν το αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι και το ακολούθησαν.

Παράλληλα ενημέρωσαν το κέντρο της Άμεσης Δράσης, με αποτέλεσμα να σταλούν ενισχύσεις. Στον παράδρομο της Κηφισού, όμως, στο ύψος της λαχαναγοράς του Ρέντη, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι ληστές σταμάτησε απότομα και οι τρεις άγνωστοι που ήταν μέσα άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και πιστόλι κατά των αστυνομικών.


Οι τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών πάνω στις μοτοσικλέτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο στο κεφάλι, ένας στο στομάχι και ο τέταρτος στο γόνατο. Οι δύο υπέκυψαν σχεδόν αμέσως στα τραύματά τους. Λίγη ώρα μετά το μακελειό εντοπίστηκε στο Μοσχάτο το αυτοκίνητο των δραστών.

Όσον αφορά την αθώωση σε δεύτερο βαθμό του κατηγορουμένου Γιώργου Εμερζίδη, ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας σε σχετικό δελτίο τύπου τόνισε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη «τόσο για τις πράξεις των ανθρωποκτονιών όσο και για τις πράξεις των έξι αποπειρών ανθρωποκτονίας»

ενώ συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο ίδιο ο Εμερζίδης «επειδή δεν μπορεί να δηλώσει το παραμικρό, αφού θα αποφυλακιστεί άμεσα, και παρά το ότι παρέμεινε στις φυλακές, όντας αθώος, επί εφτά χρόνια και τρεις μήνες, μας εξουσιοδότησε να εκφράσουμε την προσωπική του ευγνωμοσύνη, αλλά και την ευγνωμοσύνη της οικογένειας του, προς τον Πρόεδρο και τους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου που τον απήλλαξε, αλλά συγχρόνως να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του και την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίοι θα περάσουν τα επόμενα χρόνια της ζωής τους με τον πόνο για την απώλεια των παιδιών τους.