«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει στα κράτη-μέλη να κάνουν εξαιρέσεις για όσους βοηθούν τους μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους» δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής για ζητήματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κληθείσα να σχολιάσει τη σημερινή δίκη, στην Ελλάδα, των τριών Ισπανών πυροσβεστών μελών της μη κυβερνητικής οργάνωσης PROEM-AID, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για μεταφορά μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Μαζί τους δικάζονται και δύο Δανοί αραβικής καταγωγής, μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Team Humanity».

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει το πλαίσιο, αλλά δεν είναι υπεύθυνη για την εξέταση μεμονωμένων περιπτώσεων» σημείωσε η Ν. Μπερτό, προσθέτοντας ότι η σχετική νομοθεσία «ποινικοποιεί» τη μεταφορά μεταναστών, αλλά επιτρέπει στα κράτη-μέλη να κάνουν «εξαιρέσεις για όσους βοηθούν τους μετανάστες για λόγους ανθρωπιστικούς».

«Εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να εφαρμόσει αυτήν την εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις» ανέφερε η ίδια, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν η Επιτροπή σκοπεύει να αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου, προκειμένου να μην κατηγορούνται μέλη των ΜΚΟ, είπε ότι η εν λόγω νομοθεσία αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο του 2017 «ακριβώς για να διασφαλίσει ότι το πλαίσιο αυτό δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να κάνουν εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις που είναι σαφές ότι πρόκειται περί ανθρωπιστικής βοήθειας». «Αυτό είναι αρκετό για να εγγυηθεί ότι αυτές οι εξαιρέσεις μπορούν να εφαρμοστούν από τα κράτη-μέλη, δίνοντας την επιλογή στις αρμόδιες εθνικές αρχές» κατέληξε.