Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επίσκεψη του Αρχηγού των Ναυτικών Δυνάμεων του Ισραήλ στην Ελλάδα Αντιναυάρχου Eli Sharvat, έπειτα από σχετική επίσημη πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ, αλλά όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και κατ’ απαίτηση των Ισραηλινών ανακοινώθηκε μετά από το πέρας της.

Μία επίσκεψη που έφερε ακόμα πιο κοντά τα ναυτικά των δύο χωρών, που συνεργάζονται ήδη και με μεγάλη συχνότητα και με εξαιρετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια, ενώ ήταν και η δεύτερη επίσκεψη του Ισραηλινού Αρχηγού στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, αυτή τη φορά επίσημη, μετά την προ μηνός εκεί επίσκεψή του συνοδεύοντας τον Πρόεδρο του Ισραήλ.

Αρχικά, ο Ισραηλινός Αρχηγός επισκέφθηκε το ΓΕΝ, όπου του έγινε η επίσημη υποδοχή και συναντήθηκε με τον Έλληνα Αρχηγό, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας και ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων του ΠΝ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από τους επιτελείς του Έλληνος Αρχηγού. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, ως εκπρόσωπο του απουσιάζοντα στο εξωτερικό Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ.

Στη συνέχεια ο Ισραηλινός Αρχηγός επισκέφθηκε το Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (ΔΕΝ) Υποναύαρχος Ευθύμιος Μικρός ΠΝ και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ελέγχου Βλαβών του Κέντρου Εκπαιδεύσεως «ΠΑΛΑΣΚΑΣ», που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ισραηλινή πλευρά, που δεν διαθέτει παρόμοια εγκατάσταση, για να έρχεται το προσωπικό και να εκπαιδεύεται στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Τέλος, ο Ισραηλινός Αρχηγός, ο οποίος προέρχεται από τα υποβρύχια, μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τις δραστηριότητες του Αρχηγείου Στόλου, ξεναγήθηκε στον προσομοιωτή Υποβρυχίων της ιστορικής Διοικήσεως Υποβρυχίων και επισκέφθηκε πλοία του Στόλου μας, μεταξύ των οποίων και το υπερσύγχρονο υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ», Type-214AIP.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της επίσημης επισκέψεώς του στην Ελλάδα ο Αντιναύαρχος Eli Sharvat είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στο Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» καθώς και στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος και μάλιστα πριν από την έναρξη των επισκέψεων και των επαφών που προαναφέρθηκαν, με αποτέλεσμα ακόμα και αν δεν ήξερε (απίθανο βέβαια), να πήρε μία «γεύση» της Ιστορίας που μεταφέρει για περισσότερα από 3.000 χρόνια το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.