Προκλητική και αυξανόμενης κλιμάκωσης παραμένει η στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας αφού σε κάθε ευκαιρία προβάλλει τις διεκδικήσεις της.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό έρχεται από τη συνεδρίαση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας το οποίο προκάλεσε και την πολύ έντονη αντίδραση του προεδρεύοντος Έλληνα ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη.


Η αντιπροσωπεία της Τουρκίας έδειξε όχι μόνο να μη σέβεται διεθνείς Συνθήκες οι οποίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς δικαίου και κατ’ επέκταση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά αντίθετα έθεσαν εκ νέου τις διεκδικήσεις τους σε Αιγαίο, Κύπρο και ανατολική Μεσόγειο μέσω χαρτών.


Αυτή τη φορά στο κέντρο της τουρκικής προπαγάνδας βρέθηκε το Καστελόριζο, το οποίο και διέγραψαν από τον χάρτη για να δικαιολογήσουν της αξίωση ότι ο καθορισμός της ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Τουρκίας θα πρέπει να γίνει με την Αίγυπτο! Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί νέο καθώς αποτελεί πάγια θέση της Άγκυρας ήδη από το 2004-05 και που προφανώς έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η τουρκική αντιπροσωπεία δεν περιορίστηκε εκεί αλλά προχώρησε για ακόμη μια φορά σε ανοιχτή αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών του Αιγαίου η οποία ορίστηκε εντελώς αυθαίρετα βάση των επιδιώξεων της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι αντιπρόσωποι δεν σταμάτησαν όμως εκεί αλλά υπερέβησαν κάθε εσκαμμένο καθώς έφτασαν σε τέτοιο σημείο ώστε να αναγνωρίζουν ΑΟΖ στην «τουρκοκυπριακή δημοκρατία», ένα κρατικό μόρφωμα δηλαδή, που εκτός της Άγκυρας, ουδείς αναγνωρίζει. 

Οι παραπάνω επιδιώξεις της τουρκικής αντιπροσωπείας - όπως ήταν λογικό – προκάλεσαν την οξεία αντίδραση του Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για «α λα τούρκα Διεθνές Δίκαιο».


Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε τα εξής:


Ο απόλυτος σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η απόλυτη τήρηση του και η απόλυτη εφαρμογή του δεν συνιστούν απλώς συμβατική υποχρέωση ενός κράτους που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η απόλυτη υποχρέωση.

Η απόλυτη προϋπόθεση. Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία χωρίς απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» υπογράμμισε. Παράλληλα, προσέθεσε πως «η Διεθνής Συνθήκη της Λωζάννης διασφάλισε την Ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή για σχεδόν έναν αιώνα.

Και οι όποιες τάσεις αναθεωρητισμού από όπου και αν εκφράζονται δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από κανέναν. Οι σχέσεις καλής γειτονίας απαιτούν απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτόνων μας. Και οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων όπως και οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν συνιστούν σεβασμό».

Ο ευρωβουλευτής -που εκείνη την ώρα προέδρευε της συνεδρίασης- απαρίθμησε τις συνθήκες βάση των οποίων τα νησιά της Δωδεκανήσου περιλαμβανομένου φυσικά και του Καστελόριζου και όλων των παρακείμενων νησίδων πέρασαν στην Ελλάδα, και έκανε αναφορά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο έχει υπογραφτεί από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του λέγοντας πως «τα νησιά –άρα και το Καστελόριζο, όσο και αν οι Τούρκοι “το εξαφανίζουν από το χάρτη” - έχουν πλήρη δικαιώματα χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».