Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στο Ολβιο Ξάνθης μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε.

Από την πλευρά της εταιρείας σημειώνουν πως είναι νωρίς να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το ύψος των ζημιών της παραγωγικής μονάδας, τον χρόνο της επαναλειτουργίας, αλλά και το πώς επηρεάζεται, εξαιτίας της πυρκαγιάς, η στρατηγική της επιχείρησης σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ανάπτυξή της. Ωστόσο ανέφεραν ότι θα γίνει αποκατάσταση των ζημιών και η μονάδα θα επαναλειτουργήσει πλήρως.

Το πιο σημαντικό όμως, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας είναι πως δεν υπήρξαν θύματα από την πυρκαγιά κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα ασφαλείας λειτούργησαν άψογα και εξασφαλίστηκε η ασφάλεια του προσωπικού.

Μόνον ένα άτομο αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η ζωή του.

«Εφαρμόζοντας απόλυτα το σύστημα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και τηρώντας τις διαδικασίες ασφαλείας, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς και καλά στην υγεία τους», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Επίσης, στελέχη της Sunlight διευκρίνιζαν ότι δεν υπήρξε κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή και η διοίκηση της εταιρείας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Σε ανακοίνωση η διοίκηση της εταιρείας έκανε λόγο για φωτιά που έλαβε χώρα χθες λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία, στο εργοστάσιο μπαταριών της εταιρείας στο Ολβιο Ξάνθης. Το εργοστάσιο είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο της επιχείρησης, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1990. Η συνολική έκτασή του είναι 142.000 τ.μ., ενώ οι στεγασμένοι χώροι ξεπερνούν τις 55.000 τ.μ. Οι ίδιες εγκαταστάσεις στεγάζουν τον χώρο αποθήκευσης και διακίνησης των προϊόντων της εταιρείας, συνολικής επιφάνειας 8.500 τ.μ., που περιλαμβάνει έξι ράμπες φόρτωσης και 11.200 σημεία απόθεσης παλετών. Συνολικά πάνω από 500 άτομα εργάζονται στη συγκεκριμένη μονάδα, που διαθέτει τέσσερις γραμμές παραγωγής για τέσσερις τύπους μπαταριών:

1. Βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος κλειστού και ανοικτού τύπου για εφαρμογές κίνησης (κλαρκ κ.λπ.).

2. Για εφαρμογές κίνησης και εφεδρική χρήση (φωτοβολταϊκά, κεραίες κινητής κ.λπ.).

3. «Μπαταρίες μολύβδου-οξέος για υποβρύχια πρόωση, και τέλος

4. Μπαταρίες αργύρου-ψευδαργύρου για τορπίλες μάχης και ασκήσεων.

H εταιρεία Συστήματα Sunlight διαθέτει και δεύτερη μονάδα ανακύκλωσης μολύβδου, που βρίσκεται στην Κομοτηνή. Πρόκειται για την τελευταία σημαντική επένδυση της εταιρείας, ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ, η βασική δραστηριότητα της οποίας είναι η ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου-οξέος, και θεωρείται από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη. Η Sunlight Recycling, 100% θυγατρική της Συστήματα Sunlight, διαθέτει εγκαταστάσεις σε έκταση 42 στρεμμάτων που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή (BIΠΕ) της Κομοτηνής. Η μονάδα διαθέτει δυνατότητα ανακύκλωσης 25.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως.

Προληπτικά μέτρα

Προληπτικά π μέτρα είναι σε ισχύ σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών Sunlight στο Όλβιο Ξανθής, έπειτα από την φωτιά που ξέσπασε χθες.

Συγκεκριμένα, έπειτα από χθεσινή έκτακτη σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για δύο ημέρες.

Αναλυτικά τα μέτρα τα οποία προτείνονται προληπτικά για 48 ώρες είναι:

• Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό
• Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά)
• Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο
• Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο