Την πιθανότητα δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM να πλέουν στο Αιγαίο διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έχουν προχωρήσει αρκετά τις μεταξύ τους σχετικές συνομιλίες και ανταλλαγές επιστολών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει με τον Μακρόν για τις δύο φρεγάτες FREMM. «Είναι δυνατόν οι γαλλικές φρεγάτες να πλεύσουν στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι» δήλωσε ο ΑΝΥΕΘΑ μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, και προαναγγέλοντας ταυτοχρόνως και την απόκτηση ακόμη δύο φρεγατών, ενώ σε επόμενη φάση θα ενταχθούν στη δύναμη του ΠΝ και οι κορβετοφρεγάτες (κορβέτες στην πραγματικότητα, αλλά με ισχύ πυρός και επιχειρησιακές δυνατότητες μίας φρεγάτας) τύπου BEL@HARA.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στη κούρσα των εξοπλισμών αλλά πρέπει να ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ. Πρέπει να γίνει η αναβάθμιση των F-16, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο από το 2004 και νομίζω ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει γρήγορα για αυτό το θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικώς ο Φ.Κουβέλης.

Η τοποθέτηση αυτή του αναπληρωτή υπουργού προκάλεσε ασφαλώς έκπληξη, καθώς όταν χθες ρωτήθηκε σχετικώς κατά τη συνάντηση γνωριμίας με τους στρατιωτικούς συντάκτες, τους διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν εξελίξεις, πέραν των συζητήσεων που έχουν οι Τσίπρας-Μακρόν». Προφανώς οι συζητήσεις αυτές περατώθησαν χθες το απόγευμα και πάντως μετά τη συνάντηση του ΑΝΥΕΘΑ με τους στρατιωτικούς συντάκτες.

Συμφώνως με πληροφορίες της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» εντός του καλοκαιριού θα έλθουν πλήρως εξοπλισμένες δύο από τις γαλλικές φρεγάτες FREMM, οι «LANGUEDOC» και «AQUITAINE», που είναι και η επικεφαλής της προαναφερθείσας κλάσεως φρεγατών του Γαλλικού Ναυτικού.

Οι φρεγάτες τύπου FREMM είναι φρεγάτες πολλαπλών αποστολών με έμβαση στον αντιαεροπορικό πόλεμο καλύψεως περιοχής, εκεί όπου υστερεί την παρούσα χρονική στιγμή το Πολεμικό μας Ναυτικό και έτσι η απόκτησή τους με τη μέθοδο leasing και για διάστημα πέντε ετών, αναμένεται να αναβαθμίσει κατακόρυφα της επιχειρησιακές δυνατότητες του Ελληνικού Στόλου.

Δείτε πώς είναι η φρεγάτα: