Μια εξαιρετικά συγκινητική ενέργεια, η τελετή ονοματοδοσίας δύο αιθουσών του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ πραγματοποιήθηκαν σήμερα ανήμερα του πρώτου ετήσιου Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των τεσσάρων νεκρών στελεχών του Στρατού Ξηράς, κατά το περσινό τραγικό δυστύχημα της συντριβής του ελικοπτέρου UH-1H Huey στο Σαραντάπορο Ελασσώνος, με αποτέλεσμα των θάνατο των τεσσάρων εκ των πέντε επιβαινόντων σε αυτό και τη διάσωση του πέμπτου, της Αρχιλοχίου (ΑΣ) Βασιλικής Πλεξίδα.

Σήμερα λοιπόν, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, πραγματοποιήθηκε η τελετή της ονοματοδοσίας δύο αιθουσών του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ, για την απόδοση φόρου τιμής στους δύο από τους τέσσερις πεσόντες αξιωματικούς, οι οποίοι υπηρετούσαν στο Επιτελείο της Στρατιάς και τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ως συνέπεια της πτώσεως του ελικοπτέρου Huey της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), στις 19 Απριλίου 2017, στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

- Η Αίθουσα Τιμών της 1ης Στρατιάς μετονομάστηκε σε «ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΙΜΩΝ ΑΝΤΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ».
- Το Αμφιθέατρο της 1ης Στρατιάς, σε «ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΓΟΥ ΘΩΜΑ ΑΔΑΜΟΥ».
Θυμίζουμε ότι κατά το τραγικό συμβάν σκοτώθηκαν οι δύο εκ των τριών μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου, ο κυβερνήτης του Ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και ο συγκυβερνήτης του Υπολοχαγός (ΑΣ), Κωνσταντίνος Χατζής, καθώς και οι δύο επιβαίνοντες αυτού, ο Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς Υποστράτηγος, Ιωάννης Τζανιδάκης και ο επιτελής αυτής Συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμου. Ως προελέχθη διασώθηκε από θαύμα το τρίτο μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα.

Όλοι – και οι τέσσερις – νεκροί, απόφοιτοι της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, προήχθησαν μεταθανατίως τιμητικώς στον ανώτατο καταληκτικό βαθμό του Αντιστρατήγου.
Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, παραβρέθηκαν οι οικογένειες των εκλιπόντων, ο Διοικητής της Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, καθώς και το σύνολο του Επιτελείου της.
Συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο Αρχηγός ΓΕΣ αποκάλυψε την εντοιχισμένη πλάκα της ονοματοδοσίας του Αμφιθεάτρου σε «ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΓΟΥ ΘΩΜΑ ΑΔΑΜΟΥ», έχοντας μαζί του, στο πλάϊ του, τον γιό του τιμώμενου νεκρού Εύελπι Ι Τάξεως Αδάμου, εμφανίζοντας έτσι και δίπλα – δίπλα το υψηλότερο και παλαιότερο στέλεχος του ΣΞ, τον Αρχηγό, με το νεώτερο, τον πρωτοετή Εύελπι, το σήμερα αλλά και το αύριο του Ελληνικού Στρατού.

Επίσης, τελευταίο αλλά όχι έσχατο, τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν με το σωστό μπλε και άσπρο ύφασμα και όχι με την Ελληνική Σημαία, όπως συμβαίνει συνήθως – και κακώς – όταν τέτοιες τελετές διοργανώνονται από δήμους, νομαρχίες, άλλα (μη στρατιωτικά) υπουργεία κλπ.