Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο του 34χρονου σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, χειριστή του Mirage 2000-5 που κατέπεσε χθες το μεσημέρι εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος είχε γεννηθεί το 1984 και ήταν πατέρας και σύζυγος.

Υπενθυμίζεται πως το μοιραίο αεροσκάφος της 114ΠΜ/331Μ έπεσε στη θάλασσα χθες στις 12:15 στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής. Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για τη διερεύνηση του δυστυχήματος.

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας εξέφρασε την οδύνη της για τον θάνατο του σμηναγού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη σύζυγο του αδικοχαμένου σμηναγού και τον πατέρα του και τους εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του. Σε δήλωσή του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο σμηναγός έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος και διαβεβαίωσε πως «η πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του».

«Χάσαμε έναν σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος. Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος, μαχόμενος για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της Π.Α.» έγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του πιλότου εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του. Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο τον λαό μας» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Βαθιά θλίψη και οδύνη για τον σμηναγό της πολεμικής μας αεροπορίας που έπεσε πάνω στο καθήκον. Η πατρίδα τον τιμά. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του» δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Τα θέρμα του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου εξέφρασε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφέρεται πως «οι Έλληνες πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, η οποία κλιμακώνεται στο πλαίσιο της γενικότερης όξυνσης στην περιοχή, και με την ανοχή του ΝΑΤΟ».

«Άλλος ένας πιλότος έπεσε στο Αιγαίο υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας. Τα συλλυπητήριά μου στη μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους του. Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και την οδύνη μας για την απώλεια του πιλότου-σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος προασπιζόμενος την εθνική μας κυριαρχία. Η πατρίδα μας του οφείλει ευγνωμοσύνη» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Τη «βαθύτατη θλίψη της για τη θυσία ακόμα ενός ήρωα της πολεμικής μας αεροπορίας, που χάθηκε στον βωμό της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» εξέφρασε και η Ένωση Κεντρώων.